Isnin, 19 Jun 2023 | 9:18pm
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Foto Bernama
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Foto Bernama

'Bergerak sebagai satu pasukan, segera laksana reformasi, inisiatif ekonomi dirancang'

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Khas Perdana Menteri bersama Ahli Jemaah Menteri dan Ketua Setiausaha Kementerian mengenai Kajian Separuh Penggal, Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK-12) di Putrajaya hari ini, bersetuju supaya semua pihak perlu bergerak sebagai satu pasukan ke arah mempercepatkan pelaksanaan reformasi dan inisiatif ekonomi yang dirancang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan, berkata KSP RMK-12 perlu menunjukkan keprihatinan kerajaan dalam menyelesaikan masalah rakyat susulan perubahan dan cabaran sosioekonomi semasa.

"(Oleh itu) Input daripada semua kementerian akan diambil kira dalam penyediaan KSP RMK-12 ini.

"Sehubungan itu, semua kementerian perlu lebih serius dan bertindak lebih proaktif, agresif serta berani bagi menyelesaikan isu pelaksanaan dasar, terutama berkaitan rakyat mengikut lunas perundangan sedia ada," katanya menerusi catatan di Facebook hari ini.

Anwar berkata, mesyuarat khas berkenaan diadakan bagi membincangkan hala tuju baharu (2023–2025) yang perlu dibentangkan dalam KSP RMK-12 bagi memastikan ekonomi negara kekal kukuh dan berada di landasan yang tepat ke arah mencapai agenda Malaysia MADANI.

"KSP RMK-12 adalah dokumen dasar yang signifikan dalam menentukan hala tuju pembangunan sosioekonomi negara yang seimbang dari segi pemikiran, kerohanian dan kebendaan berteraskan nilai murni," katanya. – BERNAMA

Berita Harian X