Ahad, 18 Jun 2023 | 1:52pm

Etika pemakaian jururawat jelas - Dr Zaliha

JOHOR BAHRU: Kementerian Kesihatan (KKM) mempunyai etika pemakaian yang jelas dan sudah ditetapkan, kata Menterinya, Dr Zaliha Mustafa.

Berikutan itu, katanya, isu pakaian jururawat hospital awam di negara ini yang dikatakan ketat dan tidak mematuhi syariah, tidak perlu diperbesarkan.

Katanya, apa yang lebih diberikan keutamaan oleh KKM kini adalah soal penyampaian perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

"Saya sebenarnya sudah menjawab hal ini dan pada saya jika lihat pada pakaian jururawat ini ada etika yang jelas.

"Pada saya, ia tiada masalah, kerana yang paling penting ialah kita memberi keutamaan kepada penyampaian perkhidmatan kepada rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media pada Majlis Penyerahan Projek Bangunan Baharu Makmal Patologi, HSA; Klinik Kesihatan Taman Ungku Tun Aminah dan Klinik Kesihatan Palong Timur, Segamat di HSA, di sini, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Liew Chin Tong; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan negeri, Ling Tian Soon; Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan dan Pengarah Kesihatan Johor, Dr Mohtar Pungut @ Ahmad.

Terdahulu, Dr Zalina diminta mengulas kenyataan seorang Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN), Wan Razali Wan Nor (PN-Kuantan) yang mempersoalkan etika pemakaian jururawat wanita yang didakwa ketat dan tidak patuh syariah.

Sementara itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Sekijang berkata, KKM akan memaklumkan pencapaian dan aspirasi kesihatan awam kepada rakyat menerusi strategi komunikasi yang diwujudkan.

"Saya tahu ramai kurang maklum perkara ini (Kertas Putih Kesihatan), tetapi paling penting ia sudah lulus dan kita akan sampaikan kepada rakyat supaya mereka faham dan tahu kepentingan kesihatan," katanya.

Ketika ditanya sama ada kelulusan Kertas Putih Kesihatan itu membuktikan tidak berlaku ketirisan dalam pentadbiran kerajaan terdahulu termasuk berhubung pembelajaran vaksin ketika pandemik COVID-19, beliau mengakuinya.

"Selesai, kes selesai, tidak berbangkit lagi (isu ketirisan pembelian vaksin semasa pandemik)," katanya.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa pada Majlis Penyerahan Projek Bangunan Baharu Makmal Patologi, HSA; Klinik Kesihatan Taman Ungku Tun Aminah dan Klinik Kesihatan Palong Timur, Segamat di HSA, Johor Bahru, hari ini. NSTP/IZZ LAILY HUSSEIN
Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa pada Majlis Penyerahan Projek Bangunan Baharu Makmal Patologi, HSA; Klinik Kesihatan Taman Ungku Tun Aminah dan Klinik Kesihatan Palong Timur, Segamat di HSA, Johor Bahru, hari ini. NSTP/IZZ LAILY HUSSEIN
Berita Harian X