Rabu, 14 Jun 2023 | 12:07pm

Kelantan bubar DUN 22 Jun, beri laluan Pilihan Raya Negeri - MB

KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 22 Jun ini bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN).

Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, berkata perkara itu sudah mendapat perkenan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

"Hari ini saya membuat pengisytiharan pembubaran DUN Kelantan bagi penggal ke-14.

Jadi selepas saya mengadap Sultan Kelantan bagi memohon perkenan pembubaran DUN mengikut Fasal 2 Perkara 46 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kelantan yang memperuntukkan bahawa Sultan boleh membubarkan DUN.

"Justeru, Sultan Kelantan perkenan untuk membubarkan DUN pada 22 Jun ini," katanya pada sidang media selepas mesyuarat EXCO di sini, hari ini.

Beliau berkata, pihaknya akan menghantar notis pembubaran itu kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tindakan lanjut untuk di proses dalam tempoh 60 hari.

"Terpulang kepada SPR untuk menentukan tindakan lanjut dan notis berkenaan akan dihantar secepat mungkin," katanya.

Kelantan antara enam negeri yang akan mengadakan PRN termasuk Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Terengganu.

Kelantan mempunyai 45 kawasan DUN yang menyaksikan perebutan antara PAS dengan gabungan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH).

Pada Pilihan Raya Ke-14 (PRU-14) lalu, PAS menang 37 kerusi sekali gus mengekalkan tampuk pentadbiran negeri sejak tahun 1990.

Sementara itu BN memperoleh lapan pada PRU-14 lalu.

Bagaimanapun, satu kerusi milik parti itu jatuh ke tangan BERSATU selepas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Lanas, Datuk Seri Mustapa Mohamed keluar daripada UMNO.

Selain Kelantan, kerajaan negeri Pulau Pinang mengesahkan membubarkan DUN pada 28 Jun ini, diikuti Negeri Sembilan pada 30 Jun. Kedah, Terengganu dan Selangor belum mengumumkan tarikh pembubaran.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob
Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob
Berita Harian X