Rabu, 7 Jun 2023 | 7:29pm
Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (tengah) pada sesi Taklimat Presiden menjelang Perhimpunan Agung UMNO 2023. NSTP/ Ihsan Media UMNO
Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (tengah) pada sesi Taklimat Presiden menjelang Perhimpunan Agung UMNO 2023. NSTP/ Ihsan Media UMNO

'Tiada sebab UMNO tidak boleh bersama DAP' - Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR: Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, menolak kritikan yang dilempar pihak tertentu terutama pembangkang, berhubung kerjasama di antara UMNO dengan DAP.

Beliau menegaskan, sebelum ini PAS juga pernah bersama dengan DAP, justeru tiada sebab kenapa UMNO juga tidak boleh berbuat demikian.

Tegasnya, selama ini agenda mengenai Islam, Melayu, Raja-Raja Melayu dan bahasa Melayu tidak pernah diusik oleh mana-mana parti dalam Pakatan Harapan (PH).

"Malah mereka menghormati itu perjuangan UMNO kerana terdapat dalam Perlembagaan UMNO bahawa keempat-empat unsur ini wajib dipertahankan dan mereka bersetuju.

"Saya tidak nampak ada permasalahan kononnya kita terpaksa menggadai maruah dan sebagainya, sebab PAS (pernah) bersama dengan DAP dah lama. Kenapa PAS boleh, bila kita (UMNO) buat kononnya kita ini menggadai Islam dan Melayu," katanya.

Beliau ditemui media selepas menghadiri sesi Taklimat Presiden yang diadakan secara tertutup sempena Perhimpunan Agung UMNO 2023 petang ini.

Ahmad Zahid mendakwa, PAS sebelum itu telah melakukan 'perkahwinan mutaah' politik beberapa kali dengan pelbagai parti, termasuk DAP.

Menjelas mengenai taklimat yang diadakan semalam, Ahmad Zahid berkata, semua perwakilan UMNO yang hadir diingatkan mengenai beberapa aspek, terutamanya realiti baharu politik tanah air ketika ini.

Katanya, walaupun UMNO menjadi sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan, parti itu tidak dominan dan itu hakikat yang harus diakui.

"Enam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang menuntut kerja kuat kita dan harus membuktikan mana-mana kerusi yang dimuktamadkan untuk diberikan kepada Barisan Nasional (BN) hendaklah kita menang, tidak ada makna kalau kita merasa kuat tapi sebenarnya keberhasilannya kurang," katanya

Beliau berkata, ahli UMNO harus sedar pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu, undi yang diterima parti itu cuma berada sekitar 23 peratus

"Kerusi yang kita peroleh cuma sekitar 11 peratus sahaja. Dua kali kita kecundang, dalam PRU14 dan PRU15.

"Kita harus bangkit untuk bangkit. Kita harus perbetulkan kelemahan kelemahan kita," katanya.

Zahid berkata, masalah yang dihadapi UMNO ketika mendepani kedua-dua PRU itu kerana mereka melayani titik-titik perbezaan.

"Kali ini kita mesti mencari titik persamaan dan kita harus bergerak ke hadapan. Dalam BN, kita ada MCA dan MIC, dalam PH ada DAP, di situ yang kita harus lihat ialah bagaimana kebersamaan di antara BN dengan PH," katanya.

Berita Harian X