Rabu, 31 Mei 2023 | 3:10pm
Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar
Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar

'Saya bukan calon PRN di Pulau Pinang'

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menafikan beliau antara calon yang dinamakan untuk bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Pulau Pinang pada Pilihan Raya Negeri yang dijangka diadakan Julai ini.

Beliau berkata, laporan berita yang memetik sumber itu tidak benar dan beliau tetap komited dengan tanggungjawabnya sebagai Ketua Bersama Sekretariat Jawatankuasa Penasihat Menteri Kewangan yang dipengerusikan Tan Sri Hassan Marican.

"Tidak benar (dipilih calon PRN Pulau Pinang). Saya menggesa mana-mana media lebih bertanggungjawab dalam membuat laporan dan tidak mudah percaya kepada mana-mana dakwaan yang tidak berasas," katanya dalam kenyataan di Twitternya.

Satu laporan berita mendakwa Naib Presiden PKR itu akan bertanding dalam PRN Pulau Pinang dan bakal dilantik ke jawatan penting sekiranya Pakatan Harapan (PH) kembali berkuasa.

Laporan itu memetik sumber menyatakan penyertaan Nurul Izzah dalam PRN boleh meningkatkan peluang partinya mengekalkan kerusi di DUN dan membantu mendapatkan undi daripada pengundi wanita.

Pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) November lalu, Nurul Izzah gagal mengekalkan kerusi Parlimen Permatang Pauh, apabila tewas kepada calon PN diwakili calon PAS, Fawwaz Mohamed dengan majoriti 5,272 undi dalam pertandingan empat penjuru.

Nurul Izzah yang juga anak sulung Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengekalkan penguasaan PKR di Parlimen Permatang Pauh sejak 1998 apabila memenangi PRU14 dengan majoriti 15,668 undi.

Beliau mendapat 35,534 undi mengalahkan Mohd Zaidi (BN) yang memperoleh 19,866 undi dan Afnan Hamimi Taib Azamudden dari PAS (14,428 undi).

Kerusi itu sebelum ini disandang Anwar dan isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sejak 1982.

Berita Harian X