Sabtu, 20 Mei 2023 | 2:55pm
Teo Nie Ching berucap pada Majlis Penyampaian Cek Larian Amal Putra 2023 di Galeri Jualan IOI di Bandar Putra, Kulai, Johor. - Foto BERNAMA
Teo Nie Ching berucap pada Majlis Penyampaian Cek Larian Amal Putra 2023 di Galeri Jualan IOI di Bandar Putra, Kulai, Johor. - Foto BERNAMA

Nie Ching minta ahli, penyokong DAP undi calon UMNO pada PRN

KULAI: Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Teo Nie Ching meminta ahli dan penyokong parti itu mengetepikan perbezaan dan memberi sokongan serta undi kepada calon UMNO, yang juga parti komponen dalam Kerajaan Perpaduan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

Kenyataan Nie Ching itu menyusul selepas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan semalam meminta Ahli UMNO yang tidak suka DAP, mengundi parti yang pernah menjadi lawan itu atas nama Kerajaan Perpaduan.

Nie Ching berkata, mengundi parti dalam Kerajaan Perpaduan pada PRN di Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu nanti penting bagi memastikan kestabilan politik, sama ada peringkat pusat mahupun negeri.

Beliau yang juga Naib Pengerusi DAP Johor, berkata mandat rakyat amat penting dan kemenangan Kerajaan Perpaduan adalah tanda keyakinan terhadap kemampuan dan pencapaian kerajaan.

"Sekarang kami (DAP, UMNO) duduk dalam kerajaan perpaduan, jadi semua parti politik kerajaan yang bertanding PRN akan datang perlu menang untuk pastikan kestabilan kerajaan perpaduan.

"DAP sudah pasti mahu menang semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang ditandingi. Kami juga berharap rakan komponen seperti PKR, AMANAH Parti Amanah Negara) dan juga UMNO turut menang di kawasan yang ditandingi mereka.

"Mandat daripada rakyat penting, jadi sekiranya semua parti politik dalam Kerajaan Kerpaduan boleh menang dengan besar, ini satu tanda bahawa rakyat yakin dengan kemampuan dan pencapaian kami," katanya selepas menghadiri program Larian Amal IOI Putra, di sini hari ini.

Teo Nie Ching (tengah) bersama penerima sumbangan daripada IOI Properties sempena program Larian Amal IOI Putra di Bandar Putra, Kulai, Johor, hari ini. - NSTP/Omar Ahmad
Teo Nie Ching (tengah) bersama penerima sumbangan daripada IOI Properties sempena program Larian Amal IOI Putra di Bandar Putra, Kulai, Johor, hari ini. - NSTP/Omar Ahmad

Semalam, Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan dilaporkan berkata, pengundi daripada parti itu perlu memilih calon Kerajaan Perpaduan pada PRN tanpa mengira daripada parti mana, termasuk DAP.

Katanya lagi, gesaan itu bukan atas nama parti tertentu, sebaliknya atas nama Kerajaan Perpaduan serta titah Yang di-Pertuan Agong dalam memastikan kestabilan politik negara.

Nie Ching yang juga Ahli Parlimen Kulai, menegaskan sokongan ahli dan penyokong DAP kepada calon-calon UMNO pada PRN akan datang bagi mengelak kemenangan kepada pembangkang.

"Kita tidak akan serahkan usaha menarik pengundi kepada pihak lain. Kita akui sokongan masyarakat Melayu terhadap DAP sedikit kurang, namun itu tidak halang kita dekati masyarakat Melayu.

"Pendekatan kita kekal untuk mendekati pengundi berbilang kaum, buktinya adalah bahan publisiti yang dikeluarkan dibuat dalam pelbagai bahasa, iaitu bahasa kebangsaan, bahasa Cina dan juga Tamil,"katanya.

Berita Harian X