Selasa, 16 Mei 2023 | 11:49am
Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil
Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil

'SPRM boleh pantau pegawai saya untuk elak penyelewengan'

PUTRAJAYA: Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat semakan dan pemantauan berterusan ke atas semua pegawai di pejabat beliau dalam usaha mengelak berlaku sebarang penyelewengan.

Menyatakan keterbukaan itu, Fahmi berkata, badan penguat kuasa khususnya SPRM bebas bertindak dalam melaksanakan tugas.

"Saya meminta SPRM (buat) semakan ke atas semua pegawai saya untuk pastikan tidak berlaku kecurangan. Sekiranya ada yang diambil tindakan (oleh SPRM), kita juga akan ambil tindakan.

"Setakat ini tiada siasatan dan tidak berlaku apa-apa perkara tidak diingini," katanya selepas menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) tahun 2022 di sini, hari ini.

Sebelum ini, saluran Telegram Edisi Siasat mendakwa Fahmi dan Menteri Sumber Asli Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad memecat pegawai masing-masing kerana dipanggil SPRM untuk membantu siasatan rasuah.

Pada Sabtu lalu, Fahmi dan Nik Nazmi menafikan dakwaan pegawai mereka sedang disiasat SPRM, selain menyifatkan dakwaan itu adalah palsu dan fitnah jahat terhadap kedua-dua kementerian itu.

Mengulas dakwaan itu, Fahmi berkata, tohmahan bersifat jahat itu sememangnya mencalar imej beliau dan pejabat menteri.

Susulan itu, beliau berkata, fitnah sedemikian perlu ditangkis dengan pihak yang memfitnah diheret ke muka pengadilan. – BERNAMA

Berita Harian X