Sabtu, 6 Mei 2023 | 4:50pm
Ahli-ahli CUEPACS berhimpun pada Sambutan Hari Pekerja CUEPACS 2023 pada 1 Mei lalu. - BERNAMA
Ahli-ahli CUEPACS berhimpun pada Sambutan Hari Pekerja CUEPACS 2023 pada 1 Mei lalu. - BERNAMA

CUEPACS syor gaji minimum penjawat awam RM1,800

KUALA LUMPUR: CUEPACS mencadangkan supaya skim gaji minimum penjawat awam dinaikkan daripada RM1,200 kepada RM1,800 selaras Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) yang bermatlamat menjadikan masyarakat negara berpendapatan tinggi menjelang 2025.

Presidennya, Datuk Adnan Mat, berkata kali terakhir kenaikan gaji minimum penjawat awam adalah pada 2016, iaitu sebanyak RM1,200.

"Sekarang pada 2023 masih lagi RM1,200, sekiranya dicampur dengan elaun sara hidup (COLA) sebanyak RM350, imbuhan tetap perumahan RM300, imbuhan tetap perkhidmatan awam mengikut gred, baru mencapai anggaran RM1,900, jauh daripada sasaran menjelang 2025.

"Kami mencadangkan kesesuaian gaji minimum perkhidmatan awam ialah RM1,800 dalam menjamin kehidupan golongan penjawat awam supaya dapat menjalani kehidupan dalam keadaan sedikit selesa dengan kenaikan kos sara hidup.

"Bagaimanapun, sekiranya kerajaan tidak mampu, boleh dinaikkan hingga RM1,500 kerana kerajaan telah pun bersetuju untuk melaksanakan gaji minimum sektor swasta sebanyak RM1,500," katanya.

Presiden CUEPACS, Datuk Adnan Mat. Gambar fail
Presiden CUEPACS, Datuk Adnan Mat. Gambar fail

Isnin lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada semasa sambutan Hari Pekerja 2023, berkata sudah sampai masanya penilaian dan kajian semula dibuat terhadap gaji penjawat awam yang tidak memuaskan, khususnya di peringkat rendah.

Dalam ucapannya, Perdana Menteri berkata, komitmen itu diberikan walaupun Kerajaan Perpaduan mengambil alih negara dalam keadaan kewangan semasa yang amat parah.

"Sudah sampai masa kita lakukan penilaian dan kajian semula. Ini jaminan saya, kita bagi komitmen ambil alih dalam keadaan kewangan yang sangat parah, hutang (negara) berjumlah RM1.5 trilion," kata Anwar sambil meminta penjawat awam memberi sedikit masa bagi menyelesaikan isu upah penjawat awam.

Sementara itu, seorang penjawat awam, Muhammad Shafiq, 36, berkata kenaikan gaji bagi kumpulan bawahan amat wajar kerana kenaikan kos sara hidup sudah tidak relevan dengan gaji RM1,200.

"Kerajaan juga boleh melihat kepada kenaikan elaun yang sedia ada sekiranya tidak mahu menaikkan yang pokok. Bagi kami yang bujang boleh cukup makan, namun bagi mereka yang sudah berumahtangga, sememangnya terkesan.

"Ada penjawat awam kumpulan bawahan yang melakukan dua atau tiga kerja bagi menampung perbelanjaan harian dan keperluan asas yang lain," katanya.

Penjawat awam kumpulan M40, Eliani Ismail, 37, pula meminta kerajaan turut melihat keperluan kumpulan berkenaan yang turut terkesan dengan ekonomi sekarang.

"Kami antara kumpulan membayar cukai yang menjana pendapatan negara, tapi sering kali terlepas pandang dan memang wajar kajian dibuat membabitkan juga kumpulan M40.

"Contohnya nak mohon Tabika KEMAS tak layak, hak hantar tadika swasta pula mahal. Mungkin kerajaan boleh mewujudkan bantuan khas yang bersasar kepada M40 seperti yang dilakukan kepada B40 kerana kami juga tersepit," katanya. - BERNAMA

Berita Harian X