Sabtu, 6 Mei 2023 | 2:57pm

'Jika benar ada sokongan, bawa usul undi percaya ke atas PM di Parlimen'

PERMATANG PAUH: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar mana-mana pihak yang mendakwa mempunyai sokongan cukup bagi menumbangkan Kerajaan Perpaduan supaya membawa usul berkenaan ke sidang Parlimen bulan ini.

Ahli Parlimen Tambun itu berkata, beliau bukan Perdana Menteri yang takut seperti pimpinan negara terdahulu apabila memilih menangguhkan sidang Parlimen dan mengisytiharkan darurat bagi mengelak 'bertempur'

Katanya, pihak yang yakin mempunyai sokongan cukup Ahli Parlimen bagi menukar kerajaan boleh membawa usul undi percaya kepada Perdana Menteri bagi mendapatkan keabsahan.

"Sebab itu bila ada pertelingkahan mengenai kestabilan dalam negara, saya tegas menyatakan saya bukan mantan Perdana Menteri yang elak berdepan berentap dalam mendapatkan keabsahan.

"Mantan Perdana Menteri dulu memilih isytihar darurat dan tangguh Parlimen. Perdana Menteri dan Kerajaan Perpaduan sekarang memilih berdepan dan bertempur di Parlimen jika mereka ada angka yang cukup seperti dikatakan.

"Jadi dengan kenyataan ini, saya mahu matikan sebarang kenyataan yang ganggu gugat kestabilan negara, saya yakin kita ada angka yang ampuh, kita masih bertahan dengan angka 148 (Ahli Parlimen) dan jika mahu dicabar, cabar di Parlimen," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka Malaysia MADANI di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang di sini, hari ini.

Hadir sama, Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak; Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Menteri, Chow Kon Yeow.

Mengulas lanjut, Anwar menegaskan beliau sama sekali tidak akan menghalang usul bagi mencabar kedudukannya sebagai Perdana Menteri dan Kerajaan Perpaduan di Parlimen.

Bagaimanapun, katanya, usul itu perlu dijadikan penamat kepada segala pertelingkahan yang timbul bagi membolehkan urusan pentadbiran negara berjalan lancar.

"Saya nak matikan desas-desus (perubahan kerajaan), jika benar ada angka jangan mengigau mempersulitkan rakyat, cari Ahli Parlimen menyokong mereka, bawa usul ...saya tak akan elak daripada membentangkan usul undi percaya atau tak percaya.

"Saya bukan jenis pimpinan dulu yang memilih lari daripada kenyataan, memilih isytihar darurat, menangguhkan sidang Parlimen. Kita akan adakan sidang dalam tempoh dua minggu lagi, kalau ada angka bawa dan saya akan berdepan serta bertempur di Parlimen.

"Tapi syaratnya biar ini jadi episod terakhir supaya kita boleh tumpu perhatian untuk membangunkan negara, ketika ini dalam tempoh beberapa bulan Kerajaan Perpaduan memerintah, kita tambah hasil negara dan tiada kontrak diberikan kepada anak-beranak," katanya.

Anwar (tengah) bersama Ahmad Fuzi hadir pada sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri Malaysia MADANI Pulau Pinang di UiTM Pulau Pinang, Permatang Pauh hari ini. NSTP/DANIAL SAAD
Anwar (tengah) bersama Ahmad Fuzi hadir pada sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri Malaysia MADANI Pulau Pinang di UiTM Pulau Pinang, Permatang Pauh hari ini. NSTP/DANIAL SAAD
Berita Harian X