Ahad, 30 April 2023 | 11:46pm
 Bekas Ahli Parlimen Tanjung Karang, Tan Sri Noh Omar pada sidang media di majlis Ukhwah Raya di Pusat Konvensyen Setia City, Shah Alam, hari ini. - Foto NSTP/Aziah Azmee
Bekas Ahli Parlimen Tanjung Karang, Tan Sri Noh Omar pada sidang media di majlis Ukhwah Raya di Pusat Konvensyen Setia City, Shah Alam, hari ini. - Foto NSTP/Aziah Azmee

Noh ikrar jadikan Tanjung Karang kubu kuat PN

SHAH ALAM: Tan Sri Noh Omar berikrar menjadikan Parlimen Tanjung Karang sebagai kuat kuat Perikatan Nasional (PN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang selepas sekian lama dikuasai UMNO.

Noh yang juga Bekas Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, hari ini mengesahkan akan bertanding pada PRN negeri akan datang atas tiket PN.

"Sudah 30 tahun saya mempertahankan kawasan Tanjong Karang sebagai kubu kuat UMNO. Mereka (UMNO) boleh benci saya tetapi jangan jadikan rakyat disana sebagai mangsa kerakusan politik mereka," katanya ketika ditemui selepas majlis Ukhwah Raya di sini, hari ini.

Noh yang juga bekas Ahli Parlimen Tanjung Karang berkata UMNO sudah mula hilang bisa dan kini hanya gah pada nama.

Menurut beliau, ia susulan kepimpinan parti keramat orang Melayu itu yang tidak lagi berpegang kepada perjuangan dan perlembagaan UMNO yang asal.

"Saya sayang UMNO. Masakan tidak, sudah lebih 30 tahun saya berjuang didalam UMNO demi orang Melayu dan rakyat," katanya.

Noh berkata beliau faham didalam politik tidak ada yang kekal, pemimpin silih berganti apa yang ada hanyalah perjuangan sesebuah parti.

"Jika dilihat, di negara ini kebanyakkan pemimpin parti politik utama kini adalah dari UMNO,

"Tun Dr Mahathir, bekas Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin, Anwar Ibrahim, Shafie Apdal, semua tu orang UMNO. Mereka pernah pegang jawatan dalam UMNO tetapi apabila tidak setuju dengan pemimpin pada masa itu, mereka dipecat atau letak jawatan dan teruskan kerjaya politik mereka dengan pasukan (parti) lain," katanya.

Menurut Noh, akibat amalan pemecatan pemimpin-pemimpin UMNO, mereka tubuh parti sendiri dan terus merebut jawatan Perdana Menteri.

"Sekarang giliran saya dipecat, ketika saya berada dalam UMNO. Saya tak boleh bercakap lebih, akan dipecat. Jadi mereka yang masih dalam UMNO jangan gembira sangat, apabila pemimpin UMNO bertukar, nasib mereka belum tentu lagi," katanya.

Mengakui UMNO mempunyai pengikut yang ramai dengan lebih 1.3 juta keahlian, Noh berkata parti itu sememangnya hebat dari struktur dan sokongan akar umbi.

"Tetapi jika kerakusan ini diteruskan, UMNO akan hilang. UMNO telah lari dari perjuangannya dan bukan lagi tempat perlindungan orang Melayu.

"Sebagai contoh, usul tidak tanding jawatan presiden UMNO antara salah guna kuasa dalam kepimpinan UMNO.

"Saya sayang UMNO, sejak belajar di United Kingdom (UK) dahulu kini sudah 30 tahun saya dengan UMNO. Namun UMNO kini hanya tinggal kaki bodek, kalah dalam pemilihan ketua bahagian dan cawangan.

"Lokman Adam, Isham Jalil, di peringkat bahagian pun mereka tak dapat menang macam mana UMNO kata itu suara akar umbi," katanya.

Berita Harian X