Selasa, 25 April 2023 | 11:12am
Sebahagian murid dan pelajar yang menyertai program kesedaran merokok, vape dan penggunaan e-rokok yang dijalankan CAP di beberapa sekolah rendah dan menengah.- Foto NSTP/ Ihsan CAP
Sebahagian murid dan pelajar yang menyertai program kesedaran merokok, vape dan penggunaan e-rokok yang dijalankan CAP di beberapa sekolah rendah dan menengah.- Foto NSTP/ Ihsan CAP

200 daripada 300 kanak-kanak mengaku hisap vape - CAP

GEORGETOWN: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan sebilangan besar kanak-kanak mengakui, mereka tidak membeli sebarang peralatan vape atau e-rokok sebaliknya merasa jus cecair vape kepunyaan bapa atau abang yang secara tidak langsung menarik minat bagi mencubanya.

Hasil soal selidik CAP mendapati, kanak-kanak berkenaan yang berusia sembilan hingga 12 tahun mengakui mereka mencuba vape dan e-rokok bapa ketika berada di rumah atau dalam kereta.

Pegawai Pendidikan CAP dan aktivis, NV Subbarow, berkata perkara itu didedah oleh kanak-kanak berkenaan ketika program kesedaran merokok, vape dan penggunaan e-rokok yang dijalankan CAP di beberapa sekolah rendah dan menengah di Pulau Pinang.

Katanya, seramai 200 daripada 300 kanak-kanak yang ditemukan CAP ketika program tanpa nikotin bagi kanak-kanak, mengakui mereka mengambil vape dua kali seminggu.

"Sebenarnya sebelum ini mereka bukan perokok dan pelajar mengaku tingkah laku itu adalah cara mula mereka mencuba vape dan e-rokok berkenaan.

"Mereka juga mengakui, adik-beradik lelaki itu mencadangkan mereka mencuba vape, walaupun mereka kadang-kadang menolak atau berkata tidak kepada produk berkenaan.

"Mereka tidak pernah menyentuh rokok tetapi kini mula menghisap vape dan daripada empat kanak-kanak, seorang daripadanya adalah perempuan dan ketagih manakala di sekolah menengah, nisbahnya ialah enam yang mana dua adalah pelajar perempuan, " katanya menerusi kenyataan di sini, hari ini.

Menurut Subbarow lagi, 'vaping' atau menghisap vape adalah tindakan menyedut wap yang dihasilkan oleh e-rokok atau 'vaporizer' malah e-rokok juga adalah berbahaya dan menyebab ketagihan.

Menerusi pendedahan itu juga mendapati bapa dan abang kepada kanak-kanak berkenaan kerap menggunakan produk terbabit di rumah serta ketika memandu dan mereka bersetuju, masih berminat bagi mencubanya walaupun menyedari menghisap vape adalah racun.

Katanya, bapa atau abang dengan santai memberi gajet vape kepada mereka yang duduk di tempat duduk penumpang serta di rumah dan apabila menawarkan vape, mereka selalu mengatakannya adalah jus buah dan tidak perlu risau 'kerana kandungan sebenar adalah nikotin' .

"Mereka menghisap vape di rumah apabila ibu bapa tiada kerana bau buah itu, ramai kanak-kanak mengakui mereka percaya jus berkenaan diperbuat daripada buah-buahan atau gula-gula.

"Sehubungan itu, CAP menggesa pentadbiran sekolah membenarkan badan bukan kerajaan (NGO) seperti CAP bertemu dengan pelajar bagi memberi kesedaran mengenai bahaya merokok, vape, e-rokok dan jus yang mengandungi nikotin.

"CAP bimbang jika tiada tindakan segera diambil, lebih ramai kanak-kanak seawal lapan tahun dan pelajar sekolah menengah akan ketagih vape dan kesihatan serta masa depan mereka akan terancam.

"Batang berwarna-warni yang berperisa manis menarik minat kanak-kanak malah kartrij vape mempunyai nama dan perisa yang menjadikannya bunyi seperti gula-gula, seperti coklat pudina, mangga dan titisan limau beku," katanya.

Menerusi laporan WHO, terdapat 16,000 jenis perisa vape di pasaran yang mengandungi bahan kimia yang menjejaskan kesihatan.

Berita Harian X