Khamis, 20 April 2023 | 3:05pm
Polis terima enam laporan polis berhubung pembatalan festival beli-belah sempena Syawal, Hooray X Fest Raya, yang dijadualkan berlangsung di Pusat Dagangan Putra (WTC). - Foto hiasan
Polis terima enam laporan polis berhubung pembatalan festival beli-belah sempena Syawal, Hooray X Fest Raya, yang dijadualkan berlangsung di Pusat Dagangan Putra (WTC). - Foto hiasan

Pengarah syarikat, penganjur Hooray X Fest ditahan

KUALA LUMPUR: Pengarah syarikat dan penganjur festival beli-belah sempena Syawal, Hooray X Fest Raya, di Pusat Dagangan Putra (WTC), di sini, ditahan bagi membantu siasatan berhubung pembatalan acara berkenaan di saat akhir pada Selasa lalu.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya, berkata pihaknya membuka satu kertas siasatan selepas menerima laporan polis berhubung perkara itu, semalam.

"Susulan laporan itu, kami menahan tiga individu, termasuk seorang wanita yang juga pengarah serta penganjur festival berkenaan berusia antara 50 tahun dan 51 tahun, hari ini.

"Semua suspek yang ditahan direman selama dua hari bermula hari ini hingga esok bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Noor Dellhan berkata, semakan dilakukan mendapati semua individu yang ditahan tidak mempunyai sebarang rekod jenayah.

Beliau berkata, setakat ini, pihaknya menerima enam laporan polis berhubung kes berkenaan.

"Justeru, kami menyeru orang ramai supaya sentiasa berhati-hati dalam membuat sebarang urus niaga bagi mengelakkan menjadi mangsa jenayah atau penipuan.

"Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung perkara itu atau sebarang kegiatan yang menyalahi undang-undang diminta menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi di talian 03-26002222 atau mana-mana balai polis berhampiran," katanya.

Sebelum ini, media melaporkan, karnival jualan sempena Aidilfitri yang sepatutnya bermula Selasa lalu hingga esok di WTC dibatalkan di saat akhir akibat penaja utama menarik diri.

Ketua Pengarah Eksekutif Tenview (M) Sdn Bhd, yang juga penganjur karnival itu, Datuk Mohammad Aliff Hakim, dipetik berkata, situasi itu menyebabkan bayaran untuk lokasi acara tidak dapat dilunaskan.

Mohammad Aliff yang mengadakan pertemuan dengan peniaga yang terkesan Selasa lalu memaklumkan, mereka akan mengembalikan wang kepada peniaga tetapi turut memberikan pilihan buat mereka.

Terdahulu, peniaga yang sudah menempah gerai jualan raya di karnival itu meluahkan rasa kecewa apabila ia dibatalkan saat akhir.

Pengumuman itu dibuat pihak WTC yang turut tidak bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian berlaku.

Berita Harian X