Khamis, 13 April 2023 | 12:33am
Khairy Jamaluddin (kiri) dan Datuk Seri Anwar Ibrahim. - Foto NSTP
Khairy Jamaluddin (kiri) dan Datuk Seri Anwar Ibrahim. - Foto NSTP

Tingkat undi Melayu cabaran getir Anwar hadapi PRN - KJ

KUALA LUMPUR: Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim, diyakini berdepan cabaran getir terutama dalam meningkatkan sokongan pengundi Melayu terhadap gabungan itu menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) tidak lama lagi.

Pandangan itu disuarakan bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin, yang turut menyatakan setakat ini mustahil untuk PH menang di tiga negeri dikuasai PAS iaitu Kedah, Kelantan, dan Terengganu yang akan terbabit dalam PRN nanti.

Melalui komen disiarkan Fulcrum, laman sesawang berkaitan kumpulan pemikir berpangkalan di Singapura, Khairy berkata ia mengambil kira keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu, yang mana PH hanya meraih 15 peratus undi Melayu di negeri yang majoritinya Melayu.

Bagaimanapun, beliau berkata mengambil kira keputusan PRU15 juga, Selangor dan Negeri Sembilan dilihat seperti sukar dirampas Perikatan Nasional (PN) daripada cengkaman PH.

Pada masa sama, katanya, Anwar yang juga Perdana Menteri perlu mempertahankan kubu kuat gabungan itu terutama di Selangor.

Sebelum ini, PN mengenal pasti dua negeri iaitu Selangor dan Negeri Sembilan sebagai medan pertarungan utamanya dalam PRN nanti.

Sementara itu, Khairy berkata, PN dilihat seolah-olah 'meminjam' taktik Anwar ketika Presiden PKR itu berada dalam pembangkang dengan memberikan tumpuan kepada kempen populis.

"Tanpa perlu menanggung beban realiti sebenar berada dalam kerajaan, mereka menjadi juara populis mendesak rakyat Malaysia dibenarkan mengeluar akaun simpanan persaraan melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)," katanya melalui tulisan analisis untuk Institut Kajian Asia Tenggara (ISEAS-Yusof Ishak).

Khairy yang kini Felo Pelawat Kanan ISEAS-Yusof Ishak berpendapat, Anwar juga perlu 'merempuh' ranjau dalam mendepani PRN dengan 'bebanan' yang merujuk kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Bekas Menteri Kesihatan itu yang lantang mengkritik Ahmad Zahid selepas dipecat parti awal tahun ini, turut menyindir bekas ketuanya yang melaksanakan pembersihan UMNO daripada pihak yang mengkritiknya, selain memberi ganjaran kepada penyokongnya menerusi lantikan dalam perbadanan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

"Modal politik Anwar sedang ditekan mengambil kira reputasi kontroversi dan tanggapan bahawa beliau memberi ganjaran kepada penyokong dan kroninya tanpa sekatan.

"Menjadi kebimbangan terbesar Anwar sama ada UMNO menjadi liabiliti menjelang PRN dalam beberapa bulan terdekat ini," katanya.

Selain itu, Khairy turut menyentuh kemelut pertukaran Ketua Menteri Melaka yang dilihatnya mengetepikan seorang ahli politik sebenar dan menggantikannya dengan seorang penyokong setia.

Zahid juga, katanya, berjaya untuk terus menangguhkan perbicaraan rasuahnya yang sepatutnya disambung semula minggu ini, dengan cuba meyakinkan pendakwa raya untuk menggugurkan pertuduhan terhadapnya.

"Modal politik Anwar semakin terjejas, memandangkan reputasi kontroversi Ahmad Zahid dan tanggapan terhadapnya yang dilihat memberi ganjaran kepada penyokong dan kroninya tanpa disekat.

"Lebih membimbangkan Anwar ialah jika UMNO menjadi liabiliti pilihan raya semasa pilihan raya negeri.

"Selain itu, Anwar juga harus berdepan kemelut bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang dipenjarakan selepas gagal dalam rayuan untuk semakan keputusan kes, sekali gus perlu menjalani hukumannya di penjara atau memohon pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong.

"Dengan kata lain, jika PH kehilangan Selangor atau Negeri Sembilan, ia akan menjadi satu kemunduran besar bagi Anwar berikutan PN mengenal pasti kedua-dua negeri itu sebagai medan pertempuran utama," katanya.

Bagaimanapun, Khairy berkata sekiranya PH mampu menang di kedua-dua negeri ini dan mengekalkan momentum selama beberapa tahun, mereka akan berada dalam kedudukan yang baik untuk meraih kemenangan secara terang-terangan menjelang PRU akan datang.

"Pengiraan kasar ini menunjukkan berdasarkan keputusan PRU, PN akan merebut dua kerusi DUN di Negeri Sembilan, dengan selebihnya kepada PH (18) dan Barisan Nasional (BN) (16).

"Di Selangor, PN dijangka menunjukkan prestasi lebih baik dengan 12 kerusi, tetapi ini masih kurang daripada 41 kerusi PH.

"Landskap politik Malaysia telah berubah dengan ketara sejak PRU15 pada November lalu, namun peluang PN boleh dipertingkatkan jika mereka memperoleh calon 'poster boy' yang terkenal dan popular yang ditawarkan sebagai bakal pemimpin negeri sekiranya mereka menang.

"Tambahan pula, arus politik yang sedang dirasai di Malaysia pada masa ini mungkin mendapat kekuatan dan mengancam kestabilan Anwar jika beliau dan sekutunya tidak berjaya mengharunginya," katanya.

Berita Harian X