Selasa, 11 April 2023 | 8:43am
Peniaga perlu kreatif memperkenalkan Menu Rahmah kerana tidak semua hidangan ditawarkan perlu dijual pada harga murah. - NSTP/EIZAIRI SHAMSUDIN
Peniaga perlu kreatif memperkenalkan Menu Rahmah kerana tidak semua hidangan ditawarkan perlu dijual pada harga murah. - NSTP/EIZAIRI SHAMSUDIN

'Henti mentaliti subsidi' - bos Mydin tegur peniaga jual Menu Rahmah

PETALING JAYA: Golongan peniaga yang menyediakan Menu Rahmah diingatkan supaya berhenti daripada mengharapkan subsidi tambahan kerajaan dengan menjadikan pembabitan dalam program itu sebagai alasan.

Pengarah Urusan Pasar Raya Mydin, Ameer Ali Mydin, berkata ini kerana ini inisiatif Menu Rahmah yang diperkenalkan kerajaan adalah bersifat sukarela dan tiada paksaan kepada mana-mana peniaga makanan.

Malah, beliau menegaskan majoriti bahan mentah di negara ini sudah pun diberikan subsidi oleh kerajaan dan harga bahan asas juga menunjukkan trend mereda.

"Kerajaan dah bagi banyak subsidi...ayam, telur, malah beras kita juga disubsidi oleh kerajaan. Jika peniaga merasa terbeban, jangan jual (terbabit program Menu Rahmah).

"Kita kena sedia maklum apabila inisiatif ini diumumkan, ia bukan paksaan. Siapa nak jual mereka boleh jual, siapa yang rasa tak mampu (nak tanggung kos), tak perlu jual. Mentaliti subsidi kena hentikan," katanya seperti dilaporkan FMT.

Sabtu lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub memaklumkan kajian menyeluruh berhubung insentif kepada peniaga terbabit dalam pelaksanaan Menu Rahmah akan dibuat selepas Aidilfitri.

Ia susulan rasa kurang senang beberapa pengusaha makanan Menu Rahmah yang dilihat seperti lebih menguntungkan kerajaan dari segi publisiti.

Berhubung komen peniaga itu, Ameer Ali yang tidak bersetuju berkata, peniaga yang terbabit dalam program Menu Rahmah sebenarnya mendapat manfaat berganda berbanding kerajaan.

"Sebenarnya yang ambil nama (dari Menu Rahmah) ini peniaga, sebab orang pergi ke kedai mereka kerana ada jual menu murah," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, peniaga juga perlu kreatif memperkenalkan Menu Rahmah kerana tidak semua hidangan ditawarkan perlu dijual pada harga murah.

"Dalam 30 menu dijual, peniaga boleh pilih dua atau tiga menu saja untuk terbabit dalam program Menu Rahmah. Ia meliputi 10 hingga 15 peratus sahaja daripada kos bahan mentah....masih boleh untung," katanya.

Beliau pada masa sama menyuarakan keyakinan program itu mampu bertahan lama berdasarkan sambutan menggalakkan daripada pelanggan dan peniaga yang ditemuinya.

"Kalau peniaga dah cuba dua, tiga bulan tetapi tak balik modal dan tak boleh tanggung kos, boleh berhenti.

"Tetapi majoriti yang saya jumpa mereka gembira jual Menu Rahmah ada yang kata makin ramai pelanggan," katanya.

Berita Harian X