Ahad, 9 April 2023 | 1:22pm

Buluh lemang sumber rezeki Shafie

MARANG: "Saban tahun pasti permintaan terhadap buluh lemang meningkat. Tahun ini saya sediakan lebih 20,000 batang," kata Mohd Shafie Sulong, 52.

Mohd Shafie dari Kampung Mak Kemas, dekat sini, antara individu membekalkan buluh lemang kepada pengusaha mahupun orang perseorangan.

Tahun lalu, katanya, dia menyediakan kira-kira 10,000 batang buluh lemang saja, namun tahun ini jumlahnya bertambah sekali ganda berikutan permintaan semakin meningkat.

"Setiap batang buluh dijual RM2. Jika mahu beli bersama daun lerek, daun itu dijual RM1 setiap helai. Hingga hari ini, 15,000 batang buluh sudah ditempah dan saya jangka akan meningkat sehingga 20,000 batang menjelang penghujung Ramadan.

"Selain untuk 1 Syawal, peniaga atau individu juga mahu buluh lemang sepanjang sebulan Syawal untuk rumah terbuka. Saya masih ada stok bagi memenuhi permintaan sepanjang sebulan Syawal," katanya.

Menurutnya, selain mendapatkan stok buluh daripada penanam buluh di seluruh negara, dia ada kebun buluh sendiri bagi menampung permintaan luar jangka, namun semuanya hanya mampu menampung permintaan dalam negeri buat masa ini berikutan permintaan amat tinggi.

Mohd Shafie berkata, setiap buluh yang dijual semuanya sudah dipotong mengikut ruas dan pengusaha atau pengguna hanya perlu membersihkannya sebelum digunakan.

"Untuk hari-hari biasa, permintaan terhadap buluh lemang ini tidak begitu tinggi, lingkungan lebih 500 batang saja. Namun, tiba Ramadan dan menjelang Aidilfitri, permintaan luar biasa kerana lemang salah satu sajian di bulan ini dan sepanjang sambutan Aidilfitri," katanya.

Menurutnya, sekiranya permintaan terus meningkat pada saat-saat akhir Ramadan, dia akan berusaha memenuhi permintaan.

"Permintaan buluh lemang meningkat selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tidak pernah berkurang sejak itu," katanya.

Mohd Shafie Sulong memeriksa buluh lemang di bangsal bersebelahan rumahnya di Kampung Mak Kemas, Marang. - NSTP/Nazdy Harun
Mohd Shafie Sulong memeriksa buluh lemang di bangsal bersebelahan rumahnya di Kampung Mak Kemas, Marang. - NSTP/Nazdy Harun
Berita Harian X