Jumaat, 7 April 2023 | 8:10pm
Gambar hiasan
Gambar hiasan

Jelaskan lokasi kekosongan elak guru tidak melaporkan diri

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) meminta Kementerian Pendidikan (KPM) menyatakan dengan jelas jumlah kekosongan guru di negeri tertentu bagi mengelakkan kejadian guru tidak melaporkan diri.

Presidennya, Aminuddin Awang, berkata perkara itu penting bagi memastikan hanya bakal guru yang bersedia untuk berkhidmat saja layak diberikan jawatan itu.

Katanya, apabila tidak dinyatakan secara spesifik kekurangan di negeri-negeri tertentu semasa proses pengambilan, ia secara tidak langsung akan menjejaskan operasi sebaik saja mereka mendapat jawapan di mana akan dihantar bertugas.

"Kita tidak mahu kejadian di mana lebih 200 guru tidak melaporkan diri atau menolak tawaran apabila diberi penempatan ke Sarawak, selepas mereka berjaya diterima semasa proses temuduga itu berulang kembali.

"Sebaiknya KPM berterus terang pada awalnya supaya mana-mana yang berminat saja untuk memohon.

"Bagaimanapun, NUTP tetap menyambut baik usaha KPM bagi mengatasi isu kekurangan guru yang memberi kesan kepada bebanan dalam sistem pengoperasi sekolah," katanya kepada BH, hari ini.

BH hari ini melaporkan, sejumah 19,000 Pengambilan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) Gred DG41 diperlukan pada tahun ini bagi mengatasi masalah kekurangan guru yang berlaku di seluruh negara.

Pengambilan itu dibuka bermula hari ini (7 April) hingga 21 April ini di mana lantikannya adalah secara tetap bagi graduan pendidikan dan berdasarkan kontrak perkhidmatannya bagi graduan bukan pendidikan.

Aminuddin berkata, sekiranya angka 19,000 itu dapat direalisasikan pada tahun ini, ia secara tidak langsung akan mengurangkan beban tugas guru, memandangkan rata-rata sekolah di negara ini memang kekurangan guru.

"Kalau cukup pun, tetapi dari segi keperluan opsyen itu tidak memenuhi spesifikasi kerana guru terpaksa mengajar beberapa subjek yang bukan dari opsyen mereka.

"Jika boleh, KPM fokuskan terus kepada pengambilan guru yang opsyen dalam empat mata pelajaran dinyatakan berlaku kekurangan iaitu Reka Bentuk dan Teknologi (RBT), Bahasa Melayu (BM), Bahasa Inggeris (BI) dan Pendidikan Islam," katanya.

Berita Harian X