Sabtu, 1 April 2023 | 10:05am
Anwar bersama pemimpin tertinggi Kerajaan Perpaduan pada sidang media selepas Mesyuarat Sekretariat Kerajaan Perpaduan di Menara Dato Onn, Kuala Lumpur. - Foto fail NSTP
Anwar bersama pemimpin tertinggi Kerajaan Perpaduan pada sidang media selepas Mesyuarat Sekretariat Kerajaan Perpaduan di Menara Dato Onn, Kuala Lumpur. - Foto fail NSTP

Konvensyen Kerajaan Perpaduan: Medan cari formula seragamkan hala tuju negara antara parti

KUALA LUMPUR: Malaysia menyaksikan penubuhan Kerajaan Perpaduan buat julung kali dalam sejarah negara berikutan tiada parti politik tanah air yang memperoleh kerusi majoriti dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), tahun lalu.

Selepas lebih 100 hari mengemudi pentadbiran negara, Kerajaan Perpaduan di bawah pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan konvensyen bersama parti dalam kerajaan pada 14 Mei ini dalam usaha memastikan gerak langkah dan hala tuju yang seiring dalam memimpin negara.

Felo Akademi Sains Malaysia, Prof Dr Jayum Jawan berkata, Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan itu penting untuk meyakinkan rakyat bahawa kerajaan kukuh dan utuh untuk membawa negara ke depan meskipun perlu menyusuri pelbagai cabaran dalam proses pentadbiran.

Beliau berkata, konvensyen yang akan disertai oleh 20 parti dalam Kerajaan Perpaduan itu juga akan memberi gambaran politik dan kepimpinan negara berada dalam keadaan stabil sekali gus melahirkan keyakinan kepada pelabur luar agar mereka tidak perlu risau untuk melabur di dalam negara.

"Konvensyen ini juga akan menunjukkan bahawa kerjasama antara parti utama iaitu PKR, DAP, UMNO, GPS berjalan baik dan pemimpin bekerjasama bagi satu tujuan iaitu memajukan Malaysia demi menunaikan amanah yang sudah diberikan rakyat pada PRU15," katanya kepada Bernama.

Profesor Sains Politik Universiti Putra Malaysia (UPM) itu menyifatkan konvensyen berkenaan seolah-olah memberi laporan kepada rakyat mengenai usaha yang telah dan akan dilakukan kerajaan pimpinan Anwar dalam mengemudi kerajaan yang telah melepasi 100 hari setelah mengambil alih tampuk kepimpinan negara.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Jamaie Hamil berkata, konvensyen itu akan menjadi medan terbaik bagi kerajaan baharu membincangkan segala persoalan, pertanyaan dan permasalahan antara parti dalam kerajaan.

Selain membantu mencari hala tuju, beliau berkata, konvensyen berkenaan juga akan memberikan impak yang cukup besar kepada rakyat di peringkat akar umbi untuk memahami arah tuju kerajaan supaya mereka terus memberikan sokongan.

Meskipun soal perpaduan bukan perkara baharu bagi Malaysia, penganalisis politik itu menyifatkan penubuhan Kerajaan Perpaduan antara ramuan terbaik dalam arena politik tanah air, justeru konvensyen itu akan mencari formula untuk mengekalkan perpaduan melalui pembentukan kerajaan berkenaan.

"Konvensyen ini sangat relevan kerana keputusan nanti untuk nyatakan mengapa Kerajaan Perpaduan ini dibentuk, mengapa ia perlu dikekalkan, mengapa ia perlu disokong dan atas alasan apa kerajaan ini akan terus menjadi pemerintah yang terbaik selepas era demokrasi di negara ini berkembang," katanya.

Bagi Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), Datuk Ewon Benedick, konvensyen itu penting kerana ia ialah platform sumbang rumus ke arah menjadikan Malaysia negara yang lebih progresif, harmoni, bersatu dan membangun.

Selaku Presiden UPKO, katanya beliau ingin menyampaikan aspirasi berkenaan kepada sidang konvensyen dan rakyat Malaysia secara amnya.

"Bagi UPKO, pentadbiran negara harus dipimpin oleh gagasan politik pelbagai kaum yang progresif dan tidak ekstrem kepada dasar satu-satu kaum dan agama. Sebab itu, UPKO berasa lebih senang menjadi sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan pimpinan Anwar dan akan memainkan peranan dalam memberi input-input tadbir urus negara ini," katanya.

Ewon yang juga Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi berkata, Kerajaan Perpaduan nyata gagasan yang lebih progresif untuk mencorakkan masa depan 60 tahun Malaysia yang seterusnya.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata penganjuran Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan dijadualkan pada 14 Mei di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur, boleh meningkatkan keserasian kepimpinan parti politik di bawah Kerajaan Perpaduan.

Presiden UMNO itu memaklumkan ia adalah untuk memperlihatkan perpaduan dalam kalangan parti gabungan terhadap kepimpinan Anwar. – BERNAMA

Berita Harian X