Jumaat, 24 March 2023 | 4:05pm
Nurul Hidayah dapat kembali ke rumah lebih-lebih lagi ketika Ramadan selepas 18 tahun ‘berkampung’ di hospital. - Foto ihsan MAINS
Nurul Hidayah dapat kembali ke rumah lebih-lebih lagi ketika Ramadan selepas 18 tahun ‘berkampung’ di hospital. - Foto ihsan MAINS

Hikmah Ramadan, gadis pulang ke rumah selepas 18 tahun 'berkampung' di hospital

JEMPOL: Ramadan kali ini membawa rahmat besar buat seorang ibu apabila impian untuk membawa anak gadisnya pulang ke rumah menjadi kenyataan selepas 18 tahun terpaksa 'berkampung' di hospital.

Siti Nurul Hidayah Mohamad Sofi yang kini berusia 25 menghabiskan lebih dua pertiga hayatnya di Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) di Kuala Pilah susulan penyakit Cervical Cord Myelopathy atau kerosakan saraf tunjang dan pengecutan paru-paru dialami.

Penyakit itu menyebabkan dirinya perlu menggunakan bantuan alat pernafasan, selain hanya mampu menggerakkan bibir sebagai isyarat sekiranya mahu meminta sesuatu.

Ibunya, Dayang Lohani Awang Zain, 56, perasaannya bercampur baur apabila impiannya membawa pulang anak ketiga daripada lima beradik itu menjadi kenyataan.

Katanya, usaha membawa Siti Nurul Hidayah pulang sudah lama, namun disebabkan beberapa kekangan terutamanya dari segi kesihatan dan peralatan berkaitan menyebabkan ia terpaksa ditangguh.

"Gembira dan sedih semuanya ada...dalam tempoh 18 tahun itu kami sekeluarga berkorban masa dan tenaga selama 24 jam menjaganya di hospital tanpa memikirkan perkembangan dunia luar.

"Alhamdulillah dia pun ceria apabila dapat keluar dari hospital dan siapa tahu selepas ini dia dapat bernafas sendiri tanpa menggunakan bantuan alat pernafasan dengan izin Allah SWT," katanya.

Dayang Lohani turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada warga HTAN, Yayasan Munarah dan semua pihak yang banyak membantunya sama ada secara langsung ataupun tidak dalam memastikan rawatan dan perubatan anaknya itu berjalan dengan baik.

Dia juga tidak menyangka dapat meraikan Ramadan kali ini bersama ahli keluarga selepas 18 menemani anaknya di hospital.

Nurul Hidayah kembali ke rumah keluarganya di Bahau lebih-lebih lagi ketika Ramadan selepas 18 tahun ‘berkampung’ di hospital. - Foto ihsan MAINS
Nurul Hidayah kembali ke rumah keluarganya di Bahau lebih-lebih lagi ketika Ramadan selepas 18 tahun ‘berkampung’ di hospital. - Foto ihsan MAINS

Kisah Siti Nurul Hidayah pernah dilaporkan media pada 2015 apabila dia terjatuh dalam bilik air menyebabkannya lumpuh dan terlantar di HTAN sejak Januari 2005.

Kehidupan mereka sekeluarga sekali lagi diuji apabila bapanya, Mohd Sofi Mohamad Amin meninggal dunia setahun kemudian akibat angin ahmar dan serangan jantung, sekali gus menyebabkannya hilang tempat mengadu.

Sementara itu, keluarga Siti Nurul Hidayah Rabu lalu turut menerima kunjungan daripada Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS), yang akan menyalurkan bantuan seunit mesin bantuan pernafasan, set katil pesakit bersama tilam angin dan peralatan mekanikal ventilasi pernafasan seperti suction caterer (katerer sedutan), suction tubing (alat tiun sedutan) dan tracheostomy cannula (saluran trakeostomi).

Berdasarkan rekod MAINS, Dayang Lohani adalah penerima bantuan kewangan zakat secara bulanan sejak 2014 sehingga kini.

Berita Harian X