Jumaat, 24 March 2023 | 4:00pm
Ketua Pemuda BERSATU, Wan Fayhsal Wan Ahmad Kamal, memberi kenyataan media selepas membuat laporan polis di IPD Dang Wangi pagi tadi
Ketua Pemuda BERSATU, Wan Fayhsal Wan Ahmad Kamal, memberi kenyataan media selepas membuat laporan polis di IPD Dang Wangi pagi tadi

Armada BERSATU dakwa Perdana Menteri kelirukan Dewan Rakyat demi lindungi Guan Eng

KUALA LUMPUR: Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Wan Fayhsal Wan Ahmad Kamal, membuat laporan polis menggesa siasatan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng, berhubung status pengecualian cukai kepada Yayasan Albukhary.

Wan Fayshal mendakwa, Anwar membuat kenyataan yang mengelirukan Dewan Rakyat ketika menyokong Guan Eng yang juga Pengerusi DAP itu.

"Beliau sengaja meninggalkan butiran penting mengenai pembatalan status pengecualian cukai pertubuhan amal Islam itu ketika beliau menjadi menteri kewangan dalam kerajaan Pakatan Harapan ketika itu. Jawapan Anwar direka untuk mengelirukan Dewan Rakyat," katanya.

Wan Fayshal mendakwa, Guan Eng tahu perkara itu (pembatalan status pengecualian cukai) dan jawapan Anwar adalah semata-mata untuk menyelamatkan Guan Eng daripada dipertanggungjawab kerana membatalkan pengecualian cukai kepada yayasan terbabit.

"Sebab itu yayasan berkenaan membuat rayuan selepas Guan Eng tidak lagi menjadi Menteri Kewangan. Guan Eng cuba mengelak dengan menyalahkan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) " katanya kepada pemberita di hadapan Balai Polis Dang Wangi di sini hari ini.

Wan Fayshal yang juga Ahli Parlimen Machang, mendakwa Perdana Menteri berbohong mengenai Ketua Pengarah LHDN menolak permintaan yayasan itu untuk pengecualian cukai.

Beliau berkata, yayasan itu menerima pengecualian cukai sejak 2016 hingga 2018 ketika pentadbiran Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri, tetapi LHDN menolak permintaan yayasan itu ketika pentadbiran PH berikutnya, ketika Guan Eng memegang portfolio Menteri Kewangan.

"Beliau menyatakan Menteri Kewangan tidak mempunyai kuasa pengecualian cukai, hanya Ketua Pengarah LHDN mengikut Seksyen 44 (6) Akta Cukai 1997.

"Kenyataan Perdana Menteri adalah satu pembohongan kerana Seksyen 44 (6)b Akta Cukai 1967 menyatakan rayuan terhadap keputusan Ketua Pengarah LHDN boleh dikemukakan kepada Menteri Kewangan yang kemudiannya dibenarkan untuk menentukan resolusi yang munasabah," katanya.

Menurut Seksyen 44 (6) b Akta Cukai 1967, apa-apa arahan, organisasi, pihak berkuasa agama, badan atau universiti awam yang berkenaan, yang terkilan dengan keputusan ketua pengarah berkenaan dengan permohonan yang dibuat mengikut subseksyen (6) atau (11D), boleh dalam tempoh 30 hari selepas dimaklumkan mengenai keputusan itu, merayu kepada menteri yang boleh membuat sebarang keputusan sebagaimana yang difikirkannya.

Berdasarkan seksyen itu, Wan Fayhsal mendakwa, Perdana Menteri tidak jujur mengenai status pengecualian cukai yayasan berkenaan, seperti yang dipetik dalam laporan polis Guan Eng, dua hari lalu.

Pada 22 Mac, Guan Eng membuat laporan polis terhadap bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bagi menghalang dakwaan beliau mengenai yayasan daripada digunakan sebagai bahan kempen ketika pilihan raya negeri yang dijangka akhir tahun ini.

Sebelum ini, Guan Eng mengingatkan bahawa Muhyiddin mempunyai masa sehingga sehari sebelumnya untuk memohon maaf secara terbuka atas tuduhannya dan menarik balik kenyataan atau berdepan tindakan undang-undang.

Bagaimana pun, Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh, menegaskan tidak akan menarik balik dakwaannya terhadap Guan Eng.

Guan Eng mula memberi amaran kepada Muhyiddin pada 4 Mac lalu dan tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang kerana Muhyiddin gagal mengemukakan bukti untuk menyokong dakwaan yang dibuat itu.

Berita Harian X