Khamis, 23 March 2023 | 10:00am
- Foto hiasan
- Foto hiasan

Seleweng Pakej Rangsangan Ekonomi: Empat individu dituduh di mahkamah

KUALA LUMPUR: Terdapat empat individu dituduh di mahkamah berhubung isu penyelewengan RM92.5 juta dari Pakej Rangsangan Ekonomi, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Dalam jawapan bertulis yang dipaparkan menerusi laman web Parlimen semalam, beliau berkata beberapa kertas siasatan dibuka oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isu penyelewengan itu.

"SPRM telah pun membuka beberapa kertas siasatan berkenaan dengan isu penyelewengan Pakej Rangsangan Ekonomi.

"Buat masa ini, terdapat empat individu telah dituduh di mahkamah berhubung kes ini," katanya.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Gobind Singh Deo (PH-Damansara) yang meminta kerajaan menyatakan status siasatan terhadap dakwaan penyelewengan RM92.5 juta dari Pakej Rangsangan Ekonomi termasuk tindakan diambil.

SPRM sebelum ini dilaporkan memulakan siasatan terhadap dakwaan penyelewengan RM92.5 juta yang diperuntukan untuk pakej rangsangan pandemik COVID-19 ketika pentadbiran kerajaan terdahulu.

SPRM dalam kenyataan sebelum ini berkata, Kementerian Kewangan sudah memberikan perincian dana berkenaan di bawah pakej rangsangan ekonomi pada 2020 dan 2021 berkaitan pengurusan COVID-19.

Menurut SPRM sebanyak RM530 bilion diperuntukkan dan daripada jumlah itu RM92.5 bilion adalah membabitkan dana kerajaan manakala RM437.5 bilion bukan dana kerajaan.

Berita Harian X