Sabtu, 18 March 2023 | 5:46pm

'Kamu kaya berbilion, cukai tak mahu bayar' - Anwar tegur tauke besar

SHAH ALAM: Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan tauke besar kini berada dalam 'radar' kerajaan demi memastikan golongan itu tidak terlepas daripada membayar cukai.

Meskipun ada yang menggelar beliau 'hilang akal' kerana memberi tekanan kepada tauke besar, Perdana Menteri memberi jaminan kerajaan tidak akan sesekali tunduk, apatah lagi membiarkan golongan itu melarikan wang yang sepatutnya dibayar kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk manfaat rakyat.

"Kamu kaya berbilion-bilion (tetapi) cukai tak mahu bayar. Bawa lari (wang) ke luar negara dan minta saya jadi Perdana Menteri.

"Apa (harapan kamu) saya biarkan ini dan (hanya) kutip cukai daripada rakyat?

"Saya akan kutip cukai daripada rakyat, tetapi saya tidak akan lepaskan tauke-tauke dan maha kaya ini daripada membayar cukai," katanya disusuli tepukan gemuruh perwakilan sewaktu menyampaikan Ucapan Dasar Presiden sempena Kongres Khas PKR, di sini, hari ini.

Kongres berlangsung di Stadium Malawati itu bertemakan 'Malaysia MADANI: Pelaksanaan Sebuah Idealisme' dan dihadiri 1,200 perwakilan, selain 41 perwakilan asing sebagai pemerhati.

Dalam pada itu, Anwar menegaskan beliau sesekali tidak akan tergugat dengan pelbagai dakwaan yang menyatakan tindakan diambil terhadap individu tertentu sebagai berbaur politik.

Sebaliknya Anwar yang juga Presiden PKR menegaskan kuasa politik perlu digunakan sebaik mungkin supaya individu atau pihak berpengaruh dapat diambil tindakan kerana terbabit dengan jenayah seperti rasuah.

"Selama ini kuasa politik itu melindungi penjenayah besar. Kuasa politik itu melindungi perasuah-perasuah besar. Kuasa politik itu memperkayakan beberapa kerat penguasa dan digunakan kuasa itu melindungi mereka dan menghentam rakyat.

"Jadi kita (Kerajaan Perpaduan) akan menggunakan kuasa (politik) itu melindungi rakyat dan menyerang perasuah," katanya.

Berita Harian X