Khamis, 16 March 2023 | 10:58am
SPA sudah melakukan penambahbaikan sistem permohonan dalam talian SPA9. - Gambar hiasan
SPA sudah melakukan penambahbaikan sistem permohonan dalam talian SPA9. - Gambar hiasan

SPA jamin proses pengambilan penjawat awam telus, tiada kabel

Putrajaya: Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) memberi jaminan proses pengambilan penjawat awam adalah 100 peratus 'bersih' daripada campur tangan orang dalam mahupun penggunaan 'kabel' seperti dakwaan sesetengah pihak.

Pengerusinya, Tan Sri Zainal Rahim Seman, menegaskan isu penggunaan kabel hanyalah persepsi yang mungkin timbul disebabkan jumlah calon yang memohon untuk sesuatu jawatan terlalu ramai.

Beliau berkata, berikutan faktor itu menyebabkan mereka yang tidak berjaya menganggap ada pemohon lain yang melepasi temu duga menggunakan kelebihan kabel atau orang dalam tertentu.

Sehubungan itu bagi menjamin ketelusan, Zainal Rahim berkata, SPA sudah melakukan penambahbaikan sistem permohonan dalam talian dikenali SPA9 yang mewajibkan semua proses permohonan melalui tiga peringkat penilaian sebelum dipanggil temu duga.

Malah, bagi sesi temu duga pula, SPA menetapkan dua anggota panel yang dilantik sama ada dari SPA sendiri atau jabatan, perlu melalui tapisan integriti serta menandatangani aku janji.

"Sebenarnya tiada ruang untuk menggunakan orang dalam urusan pengambilan di SPA, apabila calon memohon jawatan itu, tidak berlaku isu seperti 'saya kenal awak, awak kenal saya'.

"Malah, semua peringkat tapisan pemohon juga adalah melalui sistem dalam talian tanpa membabitkan campur tangan mana-mana pegawai SPA sebelum calon terbaik dalam kalangan terbaik melepasi peringkat untuk ditemuduga secara fizikal.

"Orang percaya anda (pemohon) memerlukan kabel untuk mendapat jawatan di perkhidmatan awam, namun faktanya ialah anda memerlukan kabel komputer sahaja (untuk membuat permohonan melalui SPA9)," katanya kepada BH.

Mengulas lanjut, Zainal Rahim berkata, SPA juga mempunyai unit integriti yang akan melaksanakan Aku Janji Integriti kepada panel penilai dan melalui temu duga bagi memastikan tiada salah guna kuasa untuk kepentingan peribadi.

SPRM pantau proses

Selain itu, pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga sentiasa memantau berhubung perkara berkenaan.

"Malah, unit integriti ini akan membuat semakan jika berlakunya tohmahan yang mengaitkan sesuatu pelantikan penjawat awam itu dibuat berdasarkan kabel," katanya.

Beliau berkata, isu berhubung penggunaan kabel ini mungkin boleh berlaku di tempat tertentu atau bersifat setempat yang bukan berpusat di SPA.

"Adalah risiko itu, tapi di bawah undang-undang, anda tidak boleh menghalang sekiranya ada anak saudara yang memohon... namun jika ada hubungan atau kaitan dengan pihak yang membuat keputusan terhadap pengambilan jawatan itu, mereka perlulah mengisytiharkannya," katanya.

SPA9 katanya, adalah sistem yang ditambah baik sejak empat tahun lalu bagi menangani isu birokrasi dan campur tangan manusia dengan permohonan dibuat secara dalam talian.

Mengenai tiga proses penilaian dalam talian sebelum pemohon dipanggil sesi temu duga fizikal, Zainal Rahim menjelaskan, bagi pemohon jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) dan jawatan penguat kuasa seperti SPRM dan Pegawai Hal Ehwal Islam Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), mereka perlu melalui penilaian kemasukan perkhidmatan awam (PSEE) yang meliputi ujian psikometrik, pusat penilaian profesion (PAC) dan pemeriksaan fizikal, pancaindera dan kecergasan (UFPK).

Bagaimanapun, bagi pemohon jawatan lain seperti jurutera, arkitek, pembantu operasi, pembantu kewangan dan pembantu awam, mereka hanya perlu melalui satu peringkat ujian dalam talian iaitu ujian psikometrik.

"Justeru, SPA9 adalah sistem permohonan yang dilihat masih boleh memenuhi permintaan dan berkesan khususnya dalam aspek campur tangan manusia, mengurangkan aspek fizikal penghantaran dokumen," katanya.

.

"Ia adalah tapisan komputer yang boleh menambahkan keupayaan dan kepercayaan calon.

"Jika ada yang kata dekat 10 kali mohon tak dapat, ia sebenarnya bergantung kepada perjawatan dan kelayakan pemohon," katanya.

Berita Harian X