Ahad, 12 March 2023 | 12:20am
Setiausaha Agung BERSATU, Datuk Seri Hamzah Zainuddin
Setiausaha Agung BERSATU, Datuk Seri Hamzah Zainuddin

'MPT tolak peletakan jawatan Muhyiddin'

KUALA LUMPUR: Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) BERSATU bersetuju mengekalkan kedudukan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai presiden parti itu.

Perkara itu dimaklumkan Setiausaha Agung BERSATU, Datuk Seri Hamzah Zainuddin dalam satu kenyataan malam ini, yang diputuskan menerusi mesyuarat khas MPT BERSATU.

"MPT sebulat suara menolak peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Presiden BERSATU.

"Ini kerana MPT menegaskan bahawa pertuduhan ke atas Muhyiddin dibuat atas jawatan beliau sebagai Presiden BERSATU dan bukannya pertuduhan atas kapasiti peribadi," katanya yang memaklumkan mesyuarat khas itu dipengerusikan Muhyiddin.

Terdahulu, Ketua ARMADA BERSATU, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, memaklumkan kedudukan Muhyiddin yang kini berdepan enam pertuduhan mahkamah membabitkan kes rasuah dan pengubahan wang haram akan dibincang serta diputuskan MPT parti itu pada mesyuarat berkenaan.

Bekas Perdana Menteri merangkap Pengerusi PN itu, berdepan empat dakwaan menggunakan kedudukan mendapatkan rasuah RM232.5 juta dan dua kesalahan pengubahan wang haram membabitkan nilai RM195 juta.

Hamzah berkata, barisan MPT memohon semua ahli dan penyokong bersabar serta bertenang dalam menghadapi ujian besar ini.

Beliau berkata, bukan saja presiden, malah parti itu sendiri sedang berdepan fitnah dan kezaliman.

Sementara itu, Hamzah mewakili MPT BERSATU turut menzahirkan ucapan tahniah kepada sayap baharu SRIKANDI Muda yang berjaya menganjurkan konvensyen hari ini .

Beliau berkata, MPT turut menerima laporan sayap SRIKANDI dan ARMADA, yang selesai mengadakan Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) masing-masing.

Berita Harian X