Khamis, 9 March 2023 | 2:49pm
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah ketika sesi penggulungan belanjawan pada Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen ke-15 di Bangunan Parlimen hari ini. - Foto BERNAMA
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah ketika sesi penggulungan belanjawan pada Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen ke-15 di Bangunan Parlimen hari ini. - Foto BERNAMA

FELCRA bangun 20,000 hektar estet padi bantu petani miskin tegar

KUALA LUMPUR: Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) akan membangunkan estet padi berskala besar di Sabah dan Sarawak dalam usaha menjamin keselamatan negara selain dan membawa golongan petani keluar daripada status miskin tegar.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata estet padi itu akan dilaksanakan menerusi FELCRA Berhad (FELCRA), dan sudah mendapat persetujuan dasar oleh kerajaan negeri Sabah dan Sarawak.

Katanya, inisiatif itu menyaksikan FELCRA bakal membangunkan estet padi seluas 15,000 hingga 20,000 hektar, dan dibuka tanpa menghilangkan hak milikan tanah individu, kerajaan negeri atau perladangan yang menyertai skim berkenaan.

"Kita akan lakukan inisiatif seperti mana yang telah berjaya dilaksanakan di Pasir Salak menerusi estet padi Seberang Perak.

"Pembangunan estet padi berskala besar ini akan dilaksanakan di Kota Belud dan Kota Marudu, Sabah serta di kawasan Sri Aman, Sarawak.

"Saya telah minta jawatankuasa teknikal kementerian dan kerajaan negeri digerakkan sepenuhnya mulai kelmarin bagi Sarawak dan semalam di Sabah bagi memberi input kepada kementerian," katanya ketika menggulung perbahasan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat, hari ini.

Menjawab celahan Datuk Dr Zulkafperi Hanapi (PN-Tanjong Karang) yang bertanya perbezaan estet padi berskala besar itu dengan program Smart Sawah Berskala Besar (SMART SBB), Ahmad Zahid memaklumkan pihaknya akan mewujudkan satu skim di bawah FELCRA.

Lebih penting, katanya, inisiatif estet padi itu bukan tertumpu pada penanaman padi semata-mata, sebaliknya turut memberi fokus pada kebajikan petani dan pembangunan kawasan berkenaan.

"Bagi tanah kepunyaan individu, kerajaan negeri atau perladangan, satu skim akan diwujudkan supaya tuan punya tanah menjadi peserta kepada estet itu. Jika tanah itu kepunyaan kerajaan negeri atau perladangan, dividennya akan diberikan daripada hasil yang dikeluarkan.

"Berdasarkan estet padi di Seberang Perak, kita bukan hanya menyediakan pekerjaan untuk mereka, malah kawasan perumahan juga kita berikan, infrastruktur di kawasan itu juga dinaik taraf, kilang pemprosesan padi diwujudkan dan pemasaran juga kita lakukan.

"Sasaran kita adalah agar mereka keluar daripada kelompok miskin tegar. Ini menjadi matlamat kami, selain soal keterjaminan makanan," katanya.

Berita Harian X