Rabu, 1 March 2023 | 2:10pm
(Gambar fail) Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. - NSTP/ASWADI ALIAS
(Gambar fail) Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. - NSTP/ASWADI ALIAS

Inflasi dijangka naik lebih 10 peratus jika tiada subsidi

KUALA LUMPUR: Jabatan Perangkaan menganggarkan kadar inflasi negara boleh melebihi 10 peratus sekiranya pelbagai bantuan subsidi tidak diberikan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Justeru, Perdana Menteri berkata, kerajaan dijangka membelanjakan RM64 bilion, tahun ini, demi memastikan rakyat dapat terus menikmati subsidi barangan asas seperti beras, gula, petrol serta tarif elektrik.

Tanpa peruntukan yang besar itu, beliau menjelaskan, sudah tentu sukar untuk rakyat terutama golongan B40 untuk membeli barangan keperluan asas terbabit.

"Kerajaan memahami keresahan rakyat terbeban melunaskan ansuran bulanan yang semakin meningkat berikutan kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR), baru-baru ini.

"Oleh itu, melalui Belanjawan 2023 yang dibentangkan baru-baru ini, jelas dilihat misi utama Kerajaan Perpaduan ialah usaha membantu menangani beban kos sara hidup yang semakin menghimpit," katanya dalam jawapan lisan yang disiarkan melalui laman sesawang Parlimen.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim (PN-Arau) yang meminta kerajaan menyatakan apa tindakan segera bagi membantu mengurangkan beban rakyat terkesan dengan kenaikan mendadak OPR.

Anwar yang juga Menteri Kewangan memaklumkan selain subsidi, kerajaan turut menyediakan pelbagai bantuan sosial, termasuk bantuan tunai kepada kumpulan sasar bagi mengurangkan kos sara hidup tinggi.

Beliau berkata, kerajaan sudah menyalurkan Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 1 secara berperingkat kepada 8.7 juta golongan B40 bernilai RM1.67 bilion mulai 17 Januari lalu, malah STR akan diteruskan dengan beberapa pembaharuan diambil kira supaya isi rumah yang benar-benar terkesan, mendapat manfaat.

"Ia dijangka dapat membantu meringankan beban sara hidup hampir sembilan juta penerima, dengan peruntukan disediakan hampir RM8 bilion.

"Walaupun STR dikaitkan sebagai bantuan kepada B40 tetapi mengambil kira bilangan penerima, sebenarnya STR memanfaatkan lebih 60 peratus daripada rakyat dewasa negara ini.

"Kekal dengan hasrat membantu meringankan beban rakyat, kerajaan juga memperuntukkan RM100 juta bagi pelaksanaan program Jualan Rahmah yang menawarkan barangan asas dengan harga hingga 30 peratus lebih murah berbanding harga pasaran, membabitkan 222 kawasan Parlimen," katanya.

Selain itu, pelbagai kemudahan pinjaman serta jaminan pembiayaan dengan peruntukan hampir RM40 bilion bagi manfaat perusahaan mikro, kecil dan sederhana, disediakan dalam usaha membantu kumpulan berkenaan untuk kembali bangkit serta berdaya saing selepas terkesan dengan pandemik COVID-19 dan cabaran ekonomi semasa.

Mengulas mengenai kenaikan OPR pula, Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak menafikan peningkatan secara kumulatif sebanyak 100 mata asas daripada 1.75 peratus kepada 2.75 peratus pada tahun lalu, memberi kesan terhadap peminjam dan peniaga yang mempunyai pinjaman berkadar terapung, berikutan peningkatan ansuran bulanan yang dihadapi mereka.

"Namun, tidak semua peminjam terjejas akibat kenaikan OPR, kerana hanya peminjam yang mempunyai pinjaman jenis berkadar terapung yang terkesan dengan kenaikan OPR terbabit.

"Setakat Disember 2022, separuh daripada jumlah akaun pinjaman dalam sektor isi rumah, iaitu 50.3 peratus adalah pinjaman jenis berkadar tetap.

"Bagi peminjam berpendapatan rendah kurang RM5,000 sebulan, termasuk golongan B40, dianggarkan sebanyak 54.8 peratus daripada jumlah akaun pinjaman adalah berasaskan kadar tetap," katanya.

Beliau berkata, kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia (BNM) memahami keresahan rakyat yang terbeban untuk melunaskan ansuran bulanan yang semakin meningkat.

Justeru, katanya, BNM bersedia meringankan beban peminjam yang terkesan dan menghadapi kesulitan untuk membuat bayaran balik pinjaman akibat kenaikan OPR, dengan menggalakkan mereka menghubungi institusi kewangan masing-masing bagi mendapatkan sokongan diperlukan.

Berita Harian X