Selasa, 28 Februari 2023 | 12:00pm

Laksana dahulu Insentif Pengeluaran Getah yang dinaikkan 20 sen sekilogram

KUALA LUMPUR: Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan memperhalusi cadangan untuk menaikkan harga lantai getah sekerap kepada RM3 sekilogram berdasarkan kemampuan kewangan kerajaan.

Timbalan Menterinya, Datuk Siti Aminah Aching, berkata bagaimanapun, kerajaan akan melaksanakan dahulu Insentif Pengeluaran Getah (IPG) daripada RM2.50 kepada RM2.70 sekilogram dengan peruntukan berjumlah RM350 juta yang diumumkan dalam Belanjawan 2023.

"Berhubung cadangan untuk meningkatkan harga lantai getah sekerap kepada RM3 sekilogram, kementerian bersama agensi seperti Kementerian Kewangan, Kementerian Ekonomi, Kementerian Kemajuan Desa Dan Wilayah, Kementerian Industri Makanan, Komoditi Dan Pembangunan Wilayah Sarawak (MFICORD), Lembaga Getah Malaysia dan Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS) sudah mengkaji mekanisma penambahbaikan kadar IPG," katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Hassan Saad (PN-Baling) yang meminta kerajaan menyatakan sama ada bercadang meningkatkan harga lantai getah sekerap bagi menyerap impak kejatuhan pendapatan penoreh getah ketika ini.

Siti Aminah berkata, kerajaan sentiasa prihatin dengan kebajikan pekebun kecil getah yang mana pendapatan mereka akan terjejas apabila harga getah merosot.

"Berdasarkan pengumuman oleh Perdana Menteri dalam pembentangan Belanjawan 2023 pada 24 Februari lalu, kerajaan bersetuju menaikkan paras harga pengaktifan IPG daripada RM2.50 kepada RM2.70 sekilogram.

"Selain itu, kerajaan turut menaikkan sumbangan musim tengkujuh pekebun kecil daripada RM600 kepada RM800 untuk tempoh empat bulan bagi meringankan beban ditanggung oleh 320,000 golongan berkenaan," katanya.

Menjawab soslan wakil sama, Aminah berkata, kementerian akan terus berusaha untuk mencari jalan meningkatkan nilai terbabit, bergantung kepada peruntukan kerajaan.

"Sudah diumumkan dan dimaklumkan dalam (pembentangan) belanjawan, dinaikkan dari RM2.50 kepada RM2.70. Untuk sementara ini, kita tunggu dahulu dan laksanakan apa yang diumumkan ini," katanya.

Menjawab soalan tambahan Datuk Matbali Musah (GRS-Sipitang) yang bertanya kenapa hanya dinaikkan sebanyak 20 sen, Siti Aminah menjelaskan walaupun nilai dilihat kecil, ia memberi impak besar.

"Kenaikan ini bertujuan memberi bantuan serta-merta kepada pekebun kecil namun pada masa akan datang, kerajaan akan pertimbang kadar lebih sesuai mengambil kira keupayaan kewangan negara.

Berita Harian X