Ahad, 26 Februari 2023 | 12:34am
FOTO REUTERS
FOTO REUTERS

RUU KPTM mampu cegah generasi muda terjebak tabiat merokok, vape

KUALA LUMPUR: Komitmen kerajaan untuk membentangkan semula Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 (KPTM) bersama Dasar Generasi Penamat (GEG), adalah langkah tepat bagi melindungi generasi muda daripada terjebak tabiat merokok, selain mengurangkan kematian akibat penyakit berkait rokok serta vape.

Pakar Perunding Kesihatan Awam, Prof Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman, berkata RUU KPTM yang komprehensif itu mampu menangani isu semasa kawalan tembakau dan penggunaan vape atau rokok elektronik yang ketika ini tidak sah bawah undang-undang negara.

"RUU ini amat penting dalam menyediakan peruntukan serta peraturan bagi mengawal penggunaan serta penjualan produk berkenaan, termasuk dari segi keselamatan peranti, pengiklanan dan promosi.

"Saya amat mengalu-alukan persetujuan kerajaan untuk membentangkan RUU KPTM bersama pelaksanaan GEG, kerana kita memerlukan satu undang-undang yang kompeten serta komprehensif bagi mengawal produk yang kian menjadi kegilaan dan mendapat permintaan tinggi golongan remaja, malah dalam kalangan kanak-kanak," katanya kepada Bernama, di sini.

Kelmarin, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Belanjawan 2023, mengumumkan komitmen kerajaan untuk membentangkan RUU KPTM bersama GEG, sebagai antara usaha memperkukuh kawalan tembakau dan melindungi generasi muda daripada terjebak tabiat merokok serta vape.

Mengulas lanjut, Dr Lokman Hakim yang juga Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan) Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU) berkata, beliau yakin dengan RUU yang komprehensif, matlamat kerajaan untuk melindungi generasi muda daripada terjebak tabiat merokok dan vape, lebih mudah dicapai.

Beliau berkata, GEG adalah strategi berstruktur serta sistematik yang menyasarkan generasi bebas daripada pengaruh tembakau dan vape dalam satu tempoh yang munasabah.

"Adalah mustahil untuk mengharamkan terus rokok dan vape tetapi dengan GEG, iaitu bermula dengan generasi tertentu, generasi akan datang akan bebas daripada pengaruh buruk itu. Ia hanya boleh dicapai dengan adanya satu RUU yang komprehensif," katanya.

Pada Julai dan Ogos tahun lalu, Menteri Kesihatan ketika itu, Khairy Jamaluddin, membentangkan RUU KPTM untuk bacaan kali pertama dan kedua, namun pembentangan RUU itu tertangguh akibat pembubaran Parlimen pada 10 Oktober.

RUU berkenaan antara lain bakal melarang penjualan serta penggunaan sebarang bentuk bahan merokok, termasuk rokok elektronik, kepada individu yang dilahirkan pada 1 Januari 2007 dan tahun seterusnya, bertujuan melahirkan Generasi Penamat bagi merokok.

Dalam pada itu, Dr Lokman Hakim yang juga bekas Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Kementerian Kesihatan, menyambut baik pengumuman Perdana Menteri berkenaan penetapan duti eksais ke atas produk cecair atau gel mengandungi nikotin yang digunakan untuk rokok elektronik dan vape, serta penetapan separuh hasil duti eksais itu diperuntukkan semula kepada kementerian.

Beliau berkata, duti eksais itu adalah selari dengan Artikel 6 Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau (FCTC) Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), iaitu kawalan harga melalui duti eksais mampu mengawal kebolehdapatan produk yang mengandungi tembakau dan nikotin.

Beliau juga berharap penetapan duti eksais vape dan rokok elektronik itu dapat diselaraskan dengan duti eksais rokok bertembakau, selaras strategi FCTC untuk mengawal kebolehdapatan produk tembakau serta bernikotin.

"Saya berharap ini hanyalah permulaan dan pada masa akan datang, ia turut membabitkan duti eksais rokok," katanya. – BERNAMA

Berita Harian X