Sabtu, 25 Februari 2023 | 9:00pm
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail ditemui media selepas Konvensyen PH Kedah di Dewan Persatuan Pendidikan Akhlak Lip Seang Kor Sungai Petani, di sini hari ini. NSTP/Noorazura Abdul Rahman
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail ditemui media selepas Konvensyen PH Kedah di Dewan Persatuan Pendidikan Akhlak Lip Seang Kor Sungai Petani, di sini hari ini. NSTP/Noorazura Abdul Rahman

Laporan awal rundingan bahagi kerusi PH-BN dibentang 19 Mac ini

SUNGAI PETANI: Tiga jawatankuasa di bawah Sekretariat Kerajaan Perpaduan membabitkan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN), akan membentangkan laporan awal berkaitan rundingan pembahagian kerusi bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri pada 19 Mac ini.

Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, berkata tiga jawatankuasa itu iaitu Jawatankuasa Strategi, Jawatankuasa Pilihan Raya dan Jawatankuasa Pemantauan Agenda Kerajaan dan Politik perlu menyiapkan laporan masing-masing sebelum tarikh itu.

Beliau berkata, perundingan di peringkat PH dalam perkara berkaitan kini sedang berlangsung di antara PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (AMANAH) sebelum fasa seterusnya iaitu berbincang dengan BN.

"Saya telah dimaklumkan oleh Ketua Sekretariat (Kerajaan Perpaduan) Datuk Dr Asyraf (Wajdi Dusuki) bahawa jadual pertemuan antara pimpinan tertinggi Kerajaan Perpaduan akan berlangsung pada 19 Mac.

"(Dalam soal pembahagian) kerusi di peringkat PH membabitkan enam negeri tidak sulit kerana kami sudah ada asas (pembahagian), (tetapi) soalnya nanti apabila kami duduk (berbincang) dengan BN baru kita tengok balik (jika ada perkara yang berbangkit)," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri Konvensyen PH Kedah di Dewan Persatuan Pendidikan Akhlak Lip Seang Kor Sungai Petani, di sini hari ini.

Saifuddin berkata, dalam Kerajaan Perpaduan, kesediaan untuk berbincang antara PH dan BN sangat penting bagi mengelak berlakunya pertembungan tiga penjuru.

"Kita perlu mengelak pertembungan tiga penjuru terutama di Kedah, kita mahu masuk PRN nanti dengan kombinasi PH-BN sebagai dua komponen penting dalam Kerajaan Perpaduan," katanya.

Pada 7 Februari lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, ketika mesyuarat pertama Sekretariat Kerajaan Perpaduan Malaysia mengumumkan penubuhan tiga jawatankuasa itu bagi merangka strategi menghadapi PRN di enam negeri iaitu Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Selangor, Terengganu, Kelantan dan Kedah.

Anwar berkata, Jawatankusa Pilihan Raya itu akan merencanakan berkaitan PRN terutamanya pembahagian kerusi dan menumpukan kegiatan mereka untuk memastikan Kerajaan Perpaduan mempunyai tapak kukuh dalam PRN nanti.

Berita Harian X