Ahad, 19 Februari 2023 | 3:44pm
Kemunculan semula Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil (kiri) menjadi cabaran besar buat Datuk Seri Dr Noraini Ahmad dan dilihat sebagai dilihat sebagai tanda Noraini tidak mendapat kepercayaan pimpinan tertinggi UMNO dan akar umbi.
Kemunculan semula Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil (kiri) menjadi cabaran besar buat Datuk Seri Dr Noraini Ahmad dan dilihat sebagai dilihat sebagai tanda Noraini tidak mendapat kepercayaan pimpinan tertinggi UMNO dan akar umbi.

Pencalonan semula Shahrizat bukti Wanita UMNO tandus pemimpin

KUALA LUMPUR: Pencalonan semula Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil untuk merebut jawatan Ketua Wanita UMNO, menunjukkan parti itu ketandusan pemimpin untuk diangkat mengetuai sayap berkenaan.

Penganalisis politik Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof Madya Dr Mohd Izani Mohd Zain, berkata Wanita UMNO dilihat tidak mempunyai banyak pilihan individu yang dilihat setanding dengan bekas pimpinan sebelum ini seperti Tan Sri Rafidah Aziz, Tan Sri Dr Siti Zaharah Sulaiman dan Tan Sri Napsiah Omar.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMT itu berkata, faktor berkenaan menyebabkan pimpinan dan akar umbi yang tidak berpuas hati dengan kepemimpinan Datuk Seri Dr Noraini Ahmad, terpaksa mengharapkan Shahrizat kembali memimpin Wanita UMNO.

"Wanita UMNO dilihat ketandusan pemimpin. Selepas Noraini, kita tidak nampak siapa pengganti, sedangkan dulu ada Rafidah, Siti Zaharah, Napsiah dan Shahrizat sendiri.

"Ini menunjukkan Wanita UMNO tidak berjaya melahirkan pemimpin peringkat kebangsaan yang menyerlah dan boleh ditonjolkan sebagai pemimpin negara.

"Perkara ini perlu dilihat semula oleh Wanita dan pimpinan tertinggi parti itu kerana ini akan memberi kesan jangka panjang kepada masa depan parti, khususnya dalam keadaan UMNO yang lemah ketika ini," katanya kepada BH.

Jumaat lalu, Shahrizat yang juga bekas Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat, secara rasminya bertanding jawatan Ketua Wanita UMNO yang pernah diterajuinya di antara 2008 hingga 2018, apabila menyerahkan kertas pencalonan di Ibu Pejabat UMNO.

Sebelum ini, dilaporkan 147 ketua Wanita UMNO bahagian di seluruh negara, menggesa Shahrizat kembali menerajui sayap itu memandangkan legasi dan reputasinya dikatakan masih kekal walaupun selepas bersara daripada politik.

Mengulas lanjut, Mohd Izani melihat situasi yang menyaksikan Noraini yang menerajui Wanita UMNO sejak 2018 tiada dalam Kabinet Kerajaan Perpaduan, menjadi permulaan yang membuka ruang kepada pimpinan lain mencabarnya dalam pemilihan kali ini.

Katanya, kemunculan semula Shahrizat menjadi cabaran besar buat Noraini kerana tanpa jawatan Kabinet, bekas Menteri Pengajian Tinggi itu dilihat tidak mendapat kepercayaan pimpinan tertinggi UMNO, sekali gus tidak dapat mengangkat suara Wanita UMNO ke dalam kerajaan.

Mohd Izani juga yakin Shahrizat tidak akan menawarkan diri bertanding semula jika tidak memiliki sokongan yang dianggap mencukupi daripada bahagian dan akar umbi.

"Apabila parti tidak calonkan Noraini untuk memegang jawatan dalam Jemaah Menteri, ia menunjukkan ada isu yang berlaku, selain suara Wanita UMNO tidak lagi dianggap penting.

"Namun, pencalonan Shahrizat juga boleh menjadi peluang buat Noraini untuk membuktikan pengaruh dan popularitinya, seterusnya memperkukuh kedudukan jika berjaya menumbangkan Shahrizat," katanya.

Ditanya sama ada pencalonan semula Shahrizat sebagai langkah ke belakang buat Wanita UMNO, Mohd Izani berpandangan, anggota sayap melihat keterampilan, ketegasan dan keberanian Shahrizat sebagai perkara yang perlu ada dalam pimpinan Wanita UMNO, yang mungkin tidak dilihat pada Noraini.

"Wanita UMNO mungkin melihat ada sesuatu yang istimewa pada Shahrizat, apatah lagi beliau berpengalaman luas dan ia amat diperlukan untuk menjadikan Wanita UMNO kembali hebat dan digeruni.

"Walaupun Shahrizat terpalit dengan skandal penyelewengan National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp), perwakilan mungkin lebih melihat keupayaannya berbanding isu itu," katanya.

Berita Harian X