Sabtu, 11 Februari 2023 | 12:16am
Fadillah berucap ketika mengadakan lawatan kerja selama tiga hari ke Jakarta, yang berakhir semalam. - FOTO BERNAMA
Fadillah berucap ketika mengadakan lawatan kerja selama tiga hari ke Jakarta, yang berakhir semalam. - FOTO BERNAMA

Misi Malaysia-Indonesia ke EU pada Mei - Fadillah

JAKARTA: Misi Malaysia bersama Indonesia ke Kesatuan Eropah (EU) untuk menangani sekatan blok itu terhadap kemasukan pelbagai produk komoditi, akan dilaksanakan pada Mei depan, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata, Malaysia akan memaklumkan kepada EU mengenai program penanaman semula hutan serta Dasar Perhutanan Malaysia yang merangkumi pengurusan hutan secara berkekalan, pemuliharaan dan perlindungan kepelbagaian biologi.

"Di Malaysia, kita sudah ada dasar untuk tidak membuka hutan baharu melainkan apa yang telah ditetapkan," katanya ketika ditemui media selepas mengadakan mesyuarat dengan Menteri Perdagangan Indonesia, Dr Zulkifli Hasan, di sini, semalam.

Fadillah berkata, usaha penanaman semula pokok spesies hutan melalui program 'community farming' di Malaysia, sedang giat dijalankan.

Kedua-dua menteri itu turut berbincang mengenai peranan Majlis Negara-Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC) untuk membawa isu halangan perdagangan yang diskriminatif terhadap negara pengeluar minyak sawit dan getah, ke peringkat ASEAN.

Dilaporkan tujuh komoditi termasuk minyak sawit, lembu, kayu, kacang soya, koko, kopi dan getah yang ditanam atau diternak di tanah yang didakwa melakukan penebangan hutan, akan dilarang memasuki pasaran EU apabila undang-undang itu diluluskan Parlimen Eropah.

Perkara lain yang dibincangkan termasuklah meningkatkan kerjasama dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta memasarkan hasil produk Malaysia seperti teknologi galas getah seismik untuk kegunaan kawasan yang sering dilanda gempa bumi, serta ancaman penyakit luruhan daun pada pokok getah (pestalotiopsis).

Fadillah turut dimaklumkan Zulkifli mengenai Perjanjian Perdagangan Sempadan dan Perjanjian Merentas Sempadan antara Indonesia dengan Malaysia yang akan dimuktamadkan tidak lama lagi.

Beliau percaya perjanjian itu nanti akan memudahkan perdagangan rentas sempadan antara wilayah Indonesia dengan Malaysia, khususnya Sabah dan Sarawak, serta memudahkan urusan kemasukan tenaga kerja dari Indonesia dalam sektor kelapa sawit di Sarawak.

Katanya, Sarawak kini mengeksport tenaga elektrik yang dihasilkan dari empangan hidroelektrik, ke Kalimantan Barat dan telah diberi peluang untuk membina sebuah empangan hidroelektrik di Kalimantan Timur.

Sementara itu, Fadillah berkata, Malaysia akan menjadi tuan rumah Mesyuarat Jawatankuasa Peringkat Menteri Majlis Getah Tiga Pihak Antarabangsa (ITRC) pada Jun depan.

Mesyuarat membabitkan negara pengeluar utama getah asli – Indonesia, Malaysia dan Thailand – akan didahului dengan perbincangan peringkat jawatankuasa teknikal pada Februari, katanya.

Mesyuarat peringkat menteri CPOPC pula akan diadakan Mei depan, yang mana Malaysia akan menjadi pengerusi pada tahun ini.

Fadillah dan delegasi berada di Jakarta sempena lawatan kerja selama tiga hari yang berakhir semalam. – BERNAMA

Berita Harian X