Isnin, 30 Januari 2023 | 2:00pm
Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (kiri) pada Majlis Perutusan Tahun Baharu 2023 KPT di Putrajaya. - NSTP/MOHD FADLI HAMZAH
Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (kiri) pada Majlis Perutusan Tahun Baharu 2023 KPT di Putrajaya. - NSTP/MOHD FADLI HAMZAH

Sistem pendidikan anjal antara strategi KPT teroka model baharu kehidupan kampus

PUTRAJAYA: Tiga strategi sedang dinilai Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bagi memperbaiki akses dan rejim pembiayaan pendidikan negara dalam usaha meneroka model kehidupan kampus yang baharu.

Tiga strategi itu ialah pendidikan anjal, memperkemas dan memperluaskan Program Pembangunan Siswa Sulung Keluarga Malaysia (SULUNG) serta memberi nafas dan sentuhan baharu kepada fungsi dan operasi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata program SULUNG adalah penajaan pembiayaan pendidikan kepada pelajar yang menjadi generasi pertama keluarga melanjutkan pengajian ke universiti.

"Ruang pendidikan anjal akan menggabungkan elemen bersemuka dan virtual, dengan memanfaatkan platform digital dan teknologi. Pendekatan sebegini bukan sahaja mendakap teknologi dan kemodenan, tetapi memberi impak signifikan kepada pengurangan kos pengajian.

"Semuanya bagi membolehkan pengalaman pembelajaran yang luwes (anjal). Strategi kedua, kepada yang benar-benar miskin, program SULUNG akan saya perkemas dan lebarkan cakupannya," katanya ketika berucap pada Majlis Perutusan Tahun Baharu 2023 kementeriannya, di sini hari ini.

SULUNG adalah inisiatif KPT membantu anak cemerlang tetapi kurang berkemampuan daripada keluarga B40 yang menjadi individu pertama dalam keluarga melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi. Ia disasar diperluaskan ke semua 20 universiti awam (UA) di seluruh negara pada tahun ini.

Menerusi program itu, pelajar bukan sahaja diberi laluan khusus ke UA, malah turut ditawarkan biasiswa, elaun bulanan seperti elaun sara hidup, bantuan komputer riba, kemudahan asrama sepanjang tempoh pengajian, selain bimbingan pembimbing program dan penasihat akademik.

Selepas menamatkan pengajian, graduan daripada program itu akan dibantu dari segi kebolehpasaran melalui kerjasama dengan industri bagi memastikan mereka mendapat peluang pekerjaan lebih baik selepas tamat pengajian, dapat berdikari dan mengubah kehidupan keluarga kepada yang lebih baik.

Mohamed Khaled berkata, sudah tiba masa pemberian pendidikan percuma melalui ilmu dan kemahiran, digunakan bagi menamatkan kemiskinan dan bukannya dengan penyaluran bantuan sara hidup yang tidak berkesudahan.

Mengenai strategi ketiga, beliau menjelaskan, sentuhan baharu terhadap PTPTN, termasuk mengurangkan beban hutang ditanggung tabung itu bagi memastikan kelestariannya, selain sasaran menjadikannya institusi wakaf atau 'endowment' nasional.

"Mekanisme dan dasar itu akan dibawa ke perhatian Jemaah Menteri untuk disokong dan dijadikan dasar yang berkelangsungan," katanya.

Berita Harian X