Sabtu, 28 Januari 2023 | 6:58pm
Ayam antara lauk disenarai untuk Menu Rahmah dengan harga RM5 dan ke bawah. - FAIL NSTP
Ayam antara lauk disenarai untuk Menu Rahmah dengan harga RM5 dan ke bawah. - FAIL NSTP

Peniaga sambut Menu Rahmah, yakin dapat sambutan

KUALA LUMPUR: Golongan peniaga menyahut cabaran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) untuk mewujudkan Menu Rahmah, sebagai langkah membantu golongan memerlukan.

Inisiatif itu juga dilihat mampu menjadi daya tarikan pengunjung ke gerai makanan dan restoran bagi mendapatkan juadah yang sesuai dengan kemampuan kewangan.

Presiden Gabungan Persatuan Penjaja dan Peniaga Malaysia, Datuk Seri Rosli Sulaiman, berkata Menu Rahmah wajar dilaksanakan kerana peniaga juga mahu membantu golongan miskin tegar.

"Menerusi Menu Rahmah, kita boleh menyediakan nasi bersama ayam, sayur dan air sirap atau nasi bersama sardin, sayur serta air sirap.

"Saya juga sudah berhubung dengan beberapa peniaga makanan popular yang memaklumkan Menu Rahmah boleh dibuat walaupun keuntungannya kecil.

"Strategi mempamerkan Menu Rahmah di kedai boleh menarik perhatian pengunjung dan pasti ramai yang memilihnya.

"Ini sama seperti di pasar raya besar yang menjual ayam pada harga murah tetapi tetap memperoleh keuntungan," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Katanya, Menu Rahmah sesuai dijual di gerai yang mempunyai ramai pelanggan bagi memastikan kos bahan mentah dapat ditampung.

Pengurus Kanan Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC), Baskaran Sithamparam, mengingatkan peniaga supaya tidak memanipulasi Menu Rahmah.

"Jangan bermain dengan kuantiti atau saiz ketulan ayam dan ikan yang disediakan menerusi Menu Rahmah.

"Bahagian yang dijual perlu setimpal dengan harga yang dibayar, jangan berikan protein dalam kuantiti sedikit ataupun terlalu kecil," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Semalam, kerajaan mengumumkan pengenalan Menu Rahmah iaitu hidangan makanan pada harga RM5 ke bawah khusus untuk golongan miskin tegar tidak lama.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub, berkata menu merangkumi nasi, ayam atau ikan dan sayur akan dilaksanakan selepas kementerian memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia dan Persatuan Pengusaha Tomyam Malaysia, minggu depan.

Berita Harian X