Khamis, 26 Januari 2023 | 3:34pm

PN, PAS sedia terima Khairy jika disingkir UMNO - Ahmad Samsuri

KUALA TERENGGANU: Perikatan Nasional (PN) dan PAS bersedia menerima bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, menyertai parti itu jika bekas Ketua Pemuda UMNO dikenakan tindakan penyingkiran oleh partinya.

Naib Presiden PAS, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, berkata Khairy yang juga bekas Ahli Parlimen Rembau boleh memilih untuk menyertai mana-mana parti dalam komponen PN.

Katanya, seluruh kepimpinan PAS dan PN menganggap penyertaan Khairy dalam gabungan itu diibaratkan sebagai kecil tapak tangan, nyiru ditadahkan.

"Pimpinan parti dalam PN sentiasa bersikap terbuka dan penyertaan mana-mana pemimpin politik atau individu untuk bersama melaksanakan pelbagai agenda kepada rakyat," katanya selepas merasmikan Seminar Teknologi dan The Future Of Growth 2.0, di sini, hari ini.

Yang turut hadir adalah Setiausaha Kerajaan negeri, Tengku Seri Bijaya Raja, Datuk Tengku Farok Hussin Tengku Abd Jalal.

Ahmad Samsuri yang juga Menteri Besar berkata demikian ketika menjawab soalan media sama ada PAS dan PN bersedia menerima kemasukan Khairy jika dikenakan tindakan termasuk digugurkan daripada keahlian oleh Lembaga Disiplin UMNO.

Difahamkan, UMNO dijangka mengadakan mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) petang esok bagi membincangkan tindakan ke atas Khairy, menyebarkan dakwaan palsu mengenai kewujudan 'perwakilan import' dalam Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022, pada pertengahan bulan lalu.

Mengulas lanjut, Ahmad Samsuri mengakui Khairy adalah pemimpin hebat dan berfikiran terbuka serta mampu melaksanakan tugas yang dipertanggungjawabkan dengan cemerlang.

"Pandangan saya adalah Khairy pemimpin yang mampu melaksanakan pelbagai agenda kepada rakyat.

"Kita mengalu-alukan dan bersedia menerima penyertaan Khairy untuk bersama dengan PN," katanya.

Beberapa laporan sebelum ini menyebut mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO dalam mesyuaratnya semalam akan membincangkan mengenai pemecatan Khairy kerana dikatakan melanggar ketetapan parti.

Perkara itu bagaimanapun dinafikan Setiausaha Agung, Datuk Seri Ahmad Maslan yang menjelaskan tiada mesyuarat MKT UMNO berlangsung semalam.

Ahmad Maslan dalam jawapan kepada BH menerusi WhatsApp semalam menjelaskan tiada mesyuarat MKT UMNO petang semalam yang dilaporkan bagi membincangkan mengenai status keahlian Khairy.

Terdahulu, portal berita melaporkan status keahlian Khairy yang juga bekas Menteri Kesihatan itu akan ditentukan petang semalam melalui mesyuarat parti.

Namun difahamkan mesyuarat MKT UMNO akan hanya diadakan pada Jumaat ini.

Bekas Ahli Parlimen Rembau itu sebelum ini secara terbuka 'mengkritik' beberapa pemimpin UMNO, selain lantang bersuara supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden parti dipertandingkan bagi memastikan amalan demokrasi dalam parti tidak terkubur.

Khairy yang tewas bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) di Parlimen Sungai Buloh, November lalu, secara terbuka turut mahu 'membersihkan' UMNO jika menang di kerusi itu sebelum ini.

Khairy Jamaluddin (kiri) dan Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar. - Foto NSTP
Khairy Jamaluddin (kiri) dan Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar. - Foto NSTP
Berita Harian X