Khamis, 19 Januari 2023 | 11:48am
Hong Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB)
Hong Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB)

Perniagaan Mikro HLB Jumpstart bantu usahawan mulakan perniagaan

KUALA LUMPUR: Hong Leong Islamic Bank (HLISB) melancarkan kewangan sosial serba baharu program, 'HLB Jumpstart – Perniagaan Mikro' sebagai sebahagian daripada tawaran Pengantaraan Berasaskan Nilai ("VBI").

Program ini menyediakan pembiayaan kepada individu yang tidak mempunyai peluang dan cara untuk mendapatkan pekerjaan sepenuh masa atau kepada bakal usahawan yang tidak mempunyai sejarah kredit dan peluang untuk memulakan perniagaan kecil mereka sendiri.

Dengan inisiatif kewangan sosial baharu ini, HLISB akan bekerjasama dengan dua rakan kongsinya iaitu MADCash dan AlfieTech dalam menyediakan pinjaman tanpa faedah dan peluang modal untuk memulakan perniagaan.

Bukan itu sahaja, HLISB turut menawarkan bimbingan dan latihan tentang cara mengurus perniagaan.

Matlamat utama adalah untuk membantu usahawan mikro yang kurang mendapat perhatian termasuk pekerja ekonomi gig, suri rumah, dan individu yang tiada sejarah kredit untuk meningkatkan kehidupan dengan memiliki sumber pendapatan yang mampan.

Antara program yang ditawarkan oleh rakan kongsi platform ialah Model Dropship oleh Alfie Tech dan Model Pembiayaan Modal oleh MADCash

Melalui MADCash, setiap peserta akan mendapat dana permulaan sebanyak RM4,000 dengan tempoh bayaran balik selama 12 bulan tanpa faedah.

Selain itu, peserta juga akan diberikan bimbingan serta perkongsian amalan terbaik untuk membina perniagaan yang berjaya dan mampan daripada mentor. 

Sementara itu, AlfieTech akan membiayai sehingga RM1,500 untuk digunakan setiap pemohon sebagai kredit e-dagang bagi menjalankan perniagaan dengan membuat pesanan pada platform proprietari mereka sendiri.

Kedua-dua MADCash dan AlfieTech mempunyai tujuan yang sama untuk memacu rangkuman kewangan dalam kalangan komuniti yang kurang mendapat perhatian.

Sebagai pembina ekosistem Fintech patuh Syariah, MADCash mempunyai misi untuk memperkasakan usahawan mikro wanita bagi meningkatkan pendapatan dan kedudukan kredit mereka dengan menyediakan pembiayaan mikro dan memudahkan rangkuman kewangan digital.

Manakala AlfieTech, sebuah syarikat risikan data alternatif yang turut menawarkan pembiayaan mikro digital kepada komuniti yang kurang mendapat perhatian.

Jasani Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif HLISB 

Mengulas mengenai pelancaran 'HLB Jumpstart - Perniagaan Mikro', Ketua Pegawai Eksekutif HLISB, Jasani Abdullah berkata ini adalah sebahagian daripada usaha mengukuhkan tawaran Pengantaraan Berasaskan Nilai ("VBI") untuk memberi kesan positif dan mampan kepada masyarakat yang kurang mendapat perhatian.

"Kami yakin dengan impak positif yang dilihat merentasi perniagaan oleh beberapa peserta AlfieTech dan MADcash.

"Ini adalah bukti bahawa kewangan sosial merupakan saluran berkesan untuk merapatkan jurang pembiayaan di negara ini dengan memperkasakan komuniti yang kurang mendapat perhatian melalui peningkatan akses perkhidmatan kewangan dan meningkatkan celik kewangan.

"Sebagai bank dengan "Pelaburan Komuniti", kami teruja untuk bekerjasama dengan AlfieTech dan MADcash serta menyokong mereka dengan jangkauan dan sumber untuk mengembangkan kerja berfaedah yang sedang dilakukan bagi memberi impak kepada orang ramai.

"Paling penting, kami mahu menggalakkan rakyat Malaysia untuk mewujudkan aspirasi dan impian perniagaan mereka, dan membina masa depan yang lebih cerah untuk diri sendiri, keluarga dan komuniti,"katanya. 

Pengasas bersama AlfieTech, Andrew Tan dan Pengarah Urusan MADcash, Nuraizah Shamsul Baharin, berkongsi semangat untuk bekerjasama dengan HLISB bagi memberi impak bermakna kepada lebih ramai orang.

Tan berkongsi bahawa sebahagian besar perniagaannya adalah memastikan pesertanya dapat meraih faedah ekonomi digital.

Bagi MADCash, selain menyediakan pembiayaan kepada bakal usahawan, Nuraizah berkata nilai tambah yang mereka sediakan ialah bimbingan untuk membantu meningkatkan kemahiran perniagaan dan kewangan.

'HLB Jumpstart – Micro Business' adalah sambungan baharu di bawah HLB Jumpstart yang bekerjasama rapat dengan usahawan dan perusahaan sosial yang menjanjikan untuk menyokong mereka dengan peluang memulakan perniagaan mampan sendiri. 

Program ini sejajar dengan Pelan Tindakan Sektor Kewangan Bank Negara Malaysia 2022 – 2026 untuk meningkatkan kewangan sosial sebagai bahagian penting dalam ekosistem kewangan Islam.

Untuk maklumat lanjut, layari https://www.hlb.com.my/ms/personal-banking/about-us/jumpstart-csr.html

Berita Harian X