Rabu, 11 Januari 2023 | 5:11pm
Empat pengarah syarikat ditahan selepas disyaki terbabit dalam kegiatan rasuah untuk mendapatkan projek khas kerajaan bernilai RM114 juta. - Foto ihsan SPRM
Empat pengarah syarikat ditahan selepas disyaki terbabit dalam kegiatan rasuah untuk mendapatkan projek khas kerajaan bernilai RM114 juta. - Foto ihsan SPRM

4 pengarah syarikat ditahan rasuah projek kerajaan RM114 juta

KUALA LUMPUR: Empat pengarah syarikat ditahan selepas disyaki terbabit dalam kegiatan rasuah untuk mendapatkan projek khas kerajaan bernilai RM114 juta.

Keempat-empat suspek berusia antara 38 hingga 65 tahun itu ditahan di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya, selepas diminta hadir untuk memberikan keterangan hari ini.

Menurut sumber, suspek terdiri daripada seorang pengarah urusan dan pengarah besar daripada dua syarikat berbeza manakala dua lagi individu yang ditahan adalah pengarah syarikat daripada syarikat sama.

Katanya lagi, seorang suspek berusia 65 tahun iaitu pengarah urusan dikatakan berperanan sebagai orang tengah dengan meminta dan menerima rasuah daripada dua pengarah syarikat tersebut dengan dibantu oleh seorang lagi suspek iaitu pengurus besar.

"Orang tengah terbabit dipercayai telah meminta sebanyak tiga hingga lima peratus daripada nilai projek sebagai balasan membantu syarikat tersebut mendapatkan projek di bawah program khas kerajaan itu.

"Projek itu merupakan projek membina dan menaik taraf jalan di selatan tanah air," katanya hari ini.

Susulan daripada penahanan itu, suspek dibawa ke Mahkamah Majistret Putrajaya, untuk permohonan perintah reman hari ini.

Majistret Irza Zulaikha Rohanuddin, membenarkan semua suspek direman selama enam hari bermula hari ini sehingga Isnin depan.

Sementara itu, Pengarah Kanan Bahagian Operasi Khas, Datuk Tan Kang Sai mengesahkan penahanan dan memaklumkan kes disiasat mengikut Seksyen 16(a) (A) Akta SPRM 2009.

Berita Harian X