Sabtu, 7 Januari 2023 | 7:53am
Presiden KDM, Peter Anthony. - Foto fail NSTP
Presiden KDM, Peter Anthony. - Foto fail NSTP

Hajiji sudah tiada sokongan majoriti sebagai Ketua Menteri - ADUN KDM

KOTA KINABALU: Tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM) hari ini percaya, Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) Datuk Seri Hajiji Noor tidak lagi mempunyai sokongan majoriti sebagai Ketua Menteri.

Presiden KDM, Datuk Peter Anthony, berkata perkara itu merujuk kepada Perlembagaan Negeri Sabah, yang menyatakan bahawa Ketua Menteri sebagai ketua parti yang mendapat majoriti bilangan kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah.

"Seterusnya, di bawah Perkara 7(1) Perlembagaan Negeri Sabah, ADUN Sulaman, Datuk Seri Hajiji Noor hendaklah meletakkan jawatan serta-merta," katanya dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan malam tadi.

Beliau berkata, sehubungan itu KDM menyerahkan kepada kepada kebijaksanaan dan budi bicara Tuan Yang Terutama, Tun Juhar Mahiruddin selaku Yang Di-Pertua Negeri Sabah untuk memutuskan pelantikan Ketua Menteri Sabah yang baharu berdasarkan dengan apa yang termaktub di dalam Perlembagaan Negeri Sabah.

DUN Sabah mempunyai 79 ADUN iaitu 73 ADUN yang dipilih dan enam ADUN dilantik.

Dengan tindakan KDM, serta UMNO dan BN Sabah menarik sokongan malam ini, Kerajaan Sabah diterajui Hajiji hanya mempunyai sokongan 38 ADUN iaitu 29 daripada GRS, PH (tujuh), dan masing-masing seorang ADUN

daripada Parti Harapan Rakyat Sabah dan Bebas.

Parti Warisan mempunyai 19 kerusi, BN (18), KDM (3) manakala PAS satu kerusi.

Terdahulu, Pengerusi BN Sabah merangkap Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin mengumumkan pihaknya menamatkan kerjasama membentuk kerajaan negeri Sabah yang dimeterai sejak PRN pada September tahun lepas.

Berita Harian X