Jumaat, 6 Januari 2023 | 10:11am
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor (tengah) dan Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah, Datuk Mohd Ariffin Arif (kanan) pada perjumpaan bersama ADUN UMNO Sabah di Kota Kinabalu, malam tadi. - Foto ihsan pembaca
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor (tengah) dan Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah, Datuk Mohd Ariffin Arif (kanan) pada perjumpaan bersama ADUN UMNO Sabah di Kota Kinabalu, malam tadi. - Foto ihsan pembaca

7 ADUN UMNO Sabah temui Hajiji malam tadi

KOTA KINABALU: Tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO Sabah menemui Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor selepas perjumpaan pemimpin UMNO negeri di Bangunan UMNO Sabah, petang semalam.

Pertemuan yang diketuai Timbalan Ketua UMNO Sabah, Datuk Yakub Khan itu berlangsung di kediaman Hajiji,

malam tadi.

Perkara itu dikongsikan Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah, Datuk Mohd Ariffin Arif yang turut hadir pada perjumpaan berkenaan.

"ADUN UMNO diketuai Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Yakub Khan berkunjung silaturahim kepada YAB (Yang Amat Berhormat) Ketua Menteri di kediaman beliau," katanya dalam perkongsian di laman Facebook beliau.

Antara ADUN UMNO yang hadir pada perjumpaan itu ialah Pembantu Menteri Belia dan Sukan negeri, Datuk Andi Muhamad Suryady Bandy (Tanjung Batu) dan Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Mohd Hamsan Ag Supain (Sungai Sibuga).

Yang turut hadir, Pembantu Menteri Pertanian dan Perikanan negeri, Datuk James Ratib (Sugut); Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar negeri, Datuk Harun Durabi (Bengkoka); Datuk Dr Yusof Yacob (Sindumin); dan Datuk Raimie Unggi (ADUN Dilantik).

Petang semalam, semua ADUN UMNO Sabah diketuai Datuk Seri Bung Moktar Radin berkumpul di Bangunan UMNO Sabah, di sini, ketika timbul spekulasi mengenai pertukaran tampuk kerajaan negeri melalui kerjasama Parti Warisan (WARISAN) dan UMNO Barisan Nasional (BN).

Pada masa sama, Presiden WARISAN, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dijadual mengadakan sidang media di lokasi berasingan pada jam 4.30 petang semalam, dipercayai ada kaitan dengan spekulasi berkenaan, namun ditangguhkan selepas petugas media menunggu lebih dua jam.

Sementara itu, Ariffin yang juga Bendahari Gabungan Rakyat Sabah (GRS), berkata sebelum pertemuan dengan pemimpin UMNO itu, Hajiji turut menemui ADUN GRS dan Pakatan Harapan (PH) Sabah pada Majlis Ramah Mesra Tahun Baharu 2023 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), di sini.

"Terdahulu, petang tadi (semalam) YAB DSP (Datuk Seri Panglima) Hajiji Noor menghadiri Majlis Ramah Mesra Tahun Baharu 2023 bersama semua ADUN GRS dan PH yang menyatakan sokongan tak berbelah bahagi kepada kepemimpinan YAB DSP Hajiji Noor," katanya.

Berdasarkan perkongsian di laman Facebook Hajiji, perjumpaan bersama ADUN PH dan GRS itu turut membincangkan usaha dan rancangan membangunkan Sabah pada tahun ini.

"Berkesempatan meluangkan masa bersama sebahagian besar rakan-rakan dalam kerajaan negeri sambil membincangkan usaha serta perancangan membawa negeri Sabah ke tahap yang lebih baik pada 2023 ini.

"Insya-Allah semuanya akan tercapai dengan kerjasama, kestabilan, perpaduan dan kesepakatan kita semua," katanya dalam perkongsian berkenaan.

Kelmarin, Setiausaha Agung GRS, Datuk Masidi Manjun dalam satu kenyataan menyatakan kesediaan gabungan berkenaan untuk membuktikan keabsahan Hajiji selaku Ketua Menteri berikutan, khabar angin ada pihak mendakwa mendapat sokongan majoriti ADUN untuk menubuhkan kerajaan negeri yang baharu.

Berita Harian X