Isnin, 19 Disember 2022 | 8:23pm
Anwar (kanan) berbual bersama Ahmad Zahid pada Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen ke-15 di Bangunan Parlimen hari ini. - BERNAMA
Anwar (kanan) berbual bersama Ahmad Zahid pada Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen ke-15 di Bangunan Parlimen hari ini. - BERNAMA

Sokongan majoriti manifestasi bergerak ke hadapan, tumpu bangunkan negara

KUALA LUMPUR: Sokongan majoriti diperoleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri melalui usul percaya di Dewan Rakyat hari ini adalah manifestasi kepada semua untuk bergerak ke hadapan dan memberi seluruh tumpuan untuk membangunkan negara.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata rakyat hari ini mendambakan kerajaan yang bekerja dan berfungsi untuk kesejahteraan serta kemakmuran negara.

Justeru, katanya isu ekonomi dan kos sara hidup rakyat akan menjadi fokus utama dalam pembentukan Kerajaan Perpaduan.

"Lunas demokrasi menyaksikan rakyat melalui wakil rakyat mereka di Dewan Rakyat memberikan mandat yang jelas kepada Kerajaan Perpaduan apabila usul undi percaya diluluskan dengan lebih suara bersetuju.

"Alhamdulillah, maka kini sudah jelas lagi tuntas akan keabsahan Perdana Menteri dan Kerajaan Perpaduan," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Tambun, mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen sebagai Perdana Menteri ke-10 selepas usul percaya dibentangkan di Dewan Rakyat, petang tadi.

Usul percaya itu diluluskan dengan undian suara selepas dibentangkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof dan disokong Ahmad Zahid, sebelum dibahaskan 12 wakil rakyat daripada blok kerajaan dan pembangkang.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah, berkata pelbagai cabaran dalam urusan ekonomi dan kewangan negara pada tahun mendatang memerlukan sokongan semua pihak dalam memastikan kelangsungan hidup rakyat.

Perancangan dan pelaksanaan dasar yang mampan akan menghasilkan sebuah negara lebih maju dan sejahtera.

"Justeru, kestabilan politik amat penting supaya rakyat Malaysia dapat bersama sederap bekerjasama dengan Kerajaan Perpaduan untuk membina negara ke arah yang lebih baik," katanya.

Pada masa sama, beliau merakamkan ucapan terima kasih kepada bekas Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun atas perkhidmatan beliau sebelum ini dan ucapan tahniah atas pemilihan Yang Dipertua Dewan Rakyat yang baharu, Datuk Johari Abdul serta dua timbalannya, Datuk Ramli Mohd Noor dan Alice Lau Kiong.

"Gunakan landasan ini bagi menjayakan bersama agenda pengukuhan institusi Parlimen dengan sebaiknya," katanya.

Berita Harian X