Ahad, 18 Disember 2022 | 12:18pm

Penetapan waktu kerja fleksibel bukan memaksa majikan - Sivakumar

BATU GAJAH: Penetapan waktu kerja fleksibel menerusi pindaan Akta Kerja 1955 tidak bersifat memaksa majikan, sebaliknya ia hanya digalakkan bagi meningkatkan produktiviti pekerja,

Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar, berkata terpulang kepada pihak majikan sama ada mahu melaksanakan sistem kerja itu atau sebaliknya.

"Dengan adanya pindaan dalam akta ini (waktu kerja fleksibel) ia akan menjadi satu galakan yang lebih bersifat perundangan, tetapi tiada paksaan. Jadi ini adalah satu penambahbaikan kepada sistem atau cara kita bekerja di negara ini.

"Bukan semua orang boleh mengikuti masa yang sama untuk bekerja, contohnya mungkin ada pihak tertentu yang tidak boleh bekerja antara jam 8 pagi hingga 5 petang disebabkan beberapa urusan seperti tanggungjawab keluarga hingga memaksa mereka masuk kerja lewat dan sanggup pulang lewat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui dalam program Khatan Perdana di Surau Nurul Huda, Taman Tasek Putra, Tronoh, di sini, hari ini.

Sivakumar berkata, majikan digalak mengadakan waktu kerja fleksibel yang mana seseorang masih perlu bekerja untuk satu tempoh masa tertentu seperti ditetapkan dalam seharian.

"Kita mahu mereka bekerja untuk satu tempoh tertentu yang mana setiap hari dia tetap kena kerja untuk tempoh masa itu. Apa masalahnya kalau dia boleh bekerja untuk tempoh itu walaupun tidak ikut jadual ditetapkan dan itulah kaedah yang disarankan dalam undang-undang ini," katanya.

Semalam, Sivakumar dalam satu program di Shah Alam dilapor, berkata pindaan Akta Kerja 1955 berkaitan waktu kerja fleksibel antara perkara yang bakal diberi tumpuan oleh kementeriannya termasuk beberapa pelan lain yang dirancang dilaksanakan dalam masa terdekat.

Pindaan Akta Kerja 1955 sepatutnya mula berkuat kuasa 1 September lalu, namun ditangguhkan ke 1 Januari ini selepas pihak industri dan majikan sebulat suara memohon penangguhan atas beberapa faktor termasuk memerlukan sedikit masa berikutan kebanyakannya masih dalam proses pemulihan ekonomi.

Antara kandungan pindaan yang ditangguhkan itu ialah penambahan cuti bersalin daripada 60 hari ke 98 hari, penetapan cuti paterniti tujuh hari, pengurangan waktu kerja mingguan daripada 48 jam kepada 45 jam serta aturan kerja fleksibel untuk pekerja.

Sivakumar menghadiri program Khatan Perdana di Surau Nurul Huda, di sini, hari ini. - Foto NSTP/ Muhammad Zulsyamini Sufian Suri
Sivakumar menghadiri program Khatan Perdana di Surau Nurul Huda, di sini, hari ini. - Foto NSTP/ Muhammad Zulsyamini Sufian Suri
Berita Harian X