Sabtu, 17 Disember 2022 | 6:29pm

MoU PH-BN tidak jadikan pemerintahan diktator - Fadillah

KUCHING: Perjanjian persefahaman (MoU) yang ditandatangani Pakatan Harapan (PH) dengan gabungan parti yang menyokong pembentukan Kerajaan Perpaduan tidak akan membawa negara kepada pemerintahan diktator.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof, turut menyangkal dakwaan bahawa MoU itu adalah haram dan tidak berperlembagaan.

Ini kerana, katanya, mana-mana pihak di luar Kerajaan Perpaduan yang tidak berpuas hati dengan MoU itu boleh membawanya ke mahkamah, sekali gus menunjukkan ia bukanlah diwujudkan dengan cara diktator.

"Soal sama ada ia (MoU) dapat dikuatkuasakan atau tidak, bergantung kepada siapa yang tidak berpuas hati yang akan membawanya ke mahkamah.

"Yang akan mentafsir adalah mahkamah dan sama ada ia mengikut undang-undang atau tidak, kita (Kerajaan Perpaduan) serahkan kepada mahkamah (untuk menentukan)," katanya pada sidang media mengenai kes tujuh rakyat Sarawak yang menjadi mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Dubai, di sini, hari ini.

Fadillah yang juga Ketua Whip Kerajaan Perpaduan di Dewan Rakyat berkata demikian sebagai maklum balas kepada kenyataan Ahli Parlimen Masjid Tanah, Datuk Mas Ermieyati Samsudin yang mendakwa MoU yang memaksa Ahli Parlimen undi usul kepercayaan untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai haram, tidak berperlembagaan, akan membawa kepada pemerintahan diktator serta tidak boleh dikuatkuasakan.

Mengulas lanjut, Fadillah berkata, MoU itu dipersetujui oleh semua parti yang membentuk Kerajaan Perpaduan kerana ia menjadi asas untuk mewujudkan kestabilan politik negara.

"Kita perlu menerima kenyataan bahawa tidak ada satu parti pun mampu menubuhkan kerajaan selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) sehingga mendorong Yang di-Pertuan Agong mencadangkan penubuhan Kerajaan Perpaduan yang ditawarkan kepada semua pihak termasuk kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin tetapi beliau menolak.

"MoU itu kita meterai kerana kita tidak mahu apa yang berlaku sebelum ini berulang iaitu pertukaran tiga Perdana Menteri dalam satu penggal disebabkan undi tidak percaya," katanya.

Justeru, katanya, matlamat utama Kerajaan Perpaduan adalah bagi mewujudkan kestabilan politik dan MoU yang dimeterai adalah bagi memastikan tidak ada lagi undi tidak percaya yang hanya akan mencetuskan ketidaktentuan politik.

"Sebab itu, saya sendiri akan bentangkan usul undi percaya (kepada Perdana Menteri) di Dewan Rakyat Isnin ini kerana kita mahu mewujudkan kestabilan politik bagi membolehkan kita memberi tumpuan kepada pemulihan ekonomi dan mengukuhkan keyakinan pelabur, membentuk kesaksamaan antara wikayah dari segi pembangunan dan mensejahterakan rakyat," katanya.

Beliau berkata, tiada had masa untuk MoU itu, namun beliau berharap ia bertahan hingga tamat tempoh Parlimen selepas PRU15.

"MoU itu dimeterai agar kita kukuh bagi menghadapi cabaran ekonomi tidak menentu yang bakal dihadapi tahun depan dan kita amat berharap dengan kestabilan politik, negara kembali makmur.

"Kalau kita masih bertelagah dengan politik, kita bimbang negara akan terus merudum dan menjadi mangsa ialah kita semua," katanya.

Sementara itu, Fadillah mengucapkan penghargaan kepada Kementerian Luar, Kedutaaan Malaysia di Dubai yang menangani isu tujuh rakyat Sarawak yang menjadi mangsa penipuan pekerjaan di Dubai.

"Saya juga mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada Sarawak Volunteers yang menanggung kos tiket penerbangan pulang tujuh rakyat Sarawak dan seorang rakyat Kelantan yang menjadi mangsa sindiket itu," katanya.

Tujuh rakyat Sarawak iaitu Muhammad Adha Awang Azahari, 23; Mohamad Azam Abdullah, 23; Mohd Izzul Hydad Suhardi, 24; Syed Azwan Wan Abdul Karim, 20; Muhammad Azzaruddin Shah Azmannuddin, 20; Ainul Alif bin Sait, 28 dan Ashraf Salehhin Hazmi, 24 dipaksa bekerja dengan sindiket perjudian dalam talian.

Berita Harian X