Isnin, 12 Disember 2022 | 1:44pm
Menteri Undang Undang dan Reformasi Institut, Datuk Seri Azalina Othman pada sidang media selepas merasmikan ucapan penutup persidangan Human Rights Day 2022 di Kuala Lumpur. NSTP/HAZREEN MOHAMAD
Menteri Undang Undang dan Reformasi Institut, Datuk Seri Azalina Othman pada sidang media selepas merasmikan ucapan penutup persidangan Human Rights Day 2022 di Kuala Lumpur. NSTP/HAZREEN MOHAMAD

'Keputusan muktamad isu status 4 Ahli Parlimen ditentukan Speaker Dewan Rakyat'

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said menegaskan pihaknya perlu menunggu laporan rasmi daripada Jabatan Peguam Negara berhubung status empat Ahli Parlimen BERSATU Sabah yang mengumumkan keluar parti baru-baru ini.

Beliau berkata, ini kerana keputusan muktamad mengenai perkara itu terletak kepada Speaker Dewan Rakyat berdasarkan Perkara 49A Perlembagaan Persekutuan.

"Saya (perlu) tunggu laporan rasmi dan pandangan undang-undang daripada Jabatan Peguam Negara. Kedua, saya rasa dalam Perkara 49A (Perlembagaan Persekutuan), keputusan muktamad adalah terletak kepada Speaker dalam masa 21 hari selepas notis diberikan kepada beliau.

"Bagaimanapun, dalam pindaan Perlembagaan itu (berkaitan Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 atau Akta A1663, diletakkan beberapa syarat untuk membuat kepastian, jadi ia di luar bidang kuasa saya untuk memberikan komen," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan majlis penutup Forum Hari Hak Asasi Manusia 2022 bertemakan 'Strengthening and Enhancing Human Rights Towards Leaving No One Behind' di sini, hari ini.

Pemimpin BERSATU Sabah termasuk semua wakil rakyatnya, sebelum ini mengumumkan keluar daripada parti itu.

Ia termasuk empat Ahli Parlimennya iaitu Armizan Ali (Papar), Khairul Firdaus Akbar Khan (Batu Sapi), Jonathan Yasin (Ranau) dan Matbali Musah (Sipitang).

Dalam satu kenyataan, Ketua Menteri yang juga Ketua Badan Pimpinan BERSATU Sabah, Datuk Hajiji Noor, berkata keputusan itu dibuat selepas menimbangkan landskap politik Malaysia ketika ini, terutama di Sabah.

Beliau berkata, kerajaan negeri yang ditunjangi Gabungan Rakyat Sabah - Barisan Nasional (GRS-BN) juga mengambil kira nasihat Yang di-Pertuan Agong mengenai pembentukan Kerajaan Perpaduan Persekutuan yang diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hajiji yang juga Pengerusi GRS, berkata berikutan tindakan itu, mereka akan menubuhkan sebuah parti tempatan yang baharu sebagai platform menggantikan BERSATU.

Berita Harian X