Khamis, 8 Disember 2022 | 10:05pm
Gambar fail, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Azman Mohd Yusof. - Foto Mohd Fadli Hamzah
Gambar fail, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Azman Mohd Yusof. - Foto Mohd Fadli Hamzah

Penerima anugerah francais boleh dijadikan kajian kes

PUTRAJAYA: Penerima anugerah pada Malam Anugerah Francais Malaysia 2022 boleh dijadikan kajian kes di peringkat institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Datuk Azman Mohd Yusof, berkata ia bagi membolehkan produk dan perkhidmatan francais tempatan diperluaskan ke persada antarabangsa.

Katanya, ketika beliau berkhidmat di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, agensi bawahnya, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) menubuhkan satu syarikat Family Wellbeing Sdn Bhd menawarkan perkhidmatan penjagaan ibu selepas bersalin yang kemudian dijadikan kajian kes sehingga dibentangkan ke peringkat antarabangsa.

"Saya berharap sesiapa yang menang anugerah cuba fikirkan bagaimana kita boleh memperlihatkan kejayaan ini dalam bentuk 'case study' untuk dibicarakan di peringkat universiti," katanya pada Malam Penganugerahan Francais Malaysia 2022, di sini, malam ini.

Yang turut hadir, Pengerusi Presiden Francais Malaysia (MFA), Datuk Dr Radzali Hassan.

Azman berkata, kajian kes berkenaan kemudian dibentangkan di Universiti Oxford yang kemudian dikongsikan dengan tujuh negara maju lain termasuk Amerika Syarikat, Jepun dan Russia dan perkhidmatan yang memperkasakan golongan miskin itu mendapat perhatian dunia.

Beliau berkata, perkongsian itu membuktikan produk dan perkhidmatan ditawarkan di peringkat tempatan juga mampu dibawa dan dikembangkan sehingga ke peringkat antarabangsa.

Azman berkata, ketika pertemuan dengan pelajar universiti serta individu yang berjinak-jinak dengan bidang perniagaan, kebanyakan mereka tidak menyedari mengenai sektor atau industri francais atau bagaimana memulakan perniagaan dalam sektor berkenaan.

Katanya, kebanyakan mereka hanya mahu mendaftarkan syarikat serta memikirkan barangan yang mahu dijual dengan cuba mencipta produk atau mengambil produk sedia ada untuk dijual secara kecil-kecilan.

"Sedangkan dalam bidang francais kita memperuntukkan juga kemudahan seperti geran untuk dan sebagainya untuk membantu mereka terus maju.

"Kerajaan juga akan sentiasa berusaha untuk meletakkan industri francais sebagai sektor utama yang memberi impak yang tinggi bukan sahaja dari segi pembangunan keusahawanan, menawarkan lebih banyak peluang pekerjaan dan memberi nilai tambah kepada pengguna, malahan lebih jauh daripada itu.

"Kerajaan ingin memastikan industri francais ini akan menjadi antara sektor utama yang menyumbang kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia," katanya.

Berikutan itu, Azman berkata, lebih banyak program keterlibatan akan dilaksanakan dengan IPT tempatan terutama UA.

Pada masa sama, Azman berkata, beliau sudah meminta pegawainya di Bahagian Francais untuk mengkaji semula apa yang dilakukan pada tahun ini untuk ditambah baik pada tahun depan.

"Mungkin pada tahun hadapan, cara dan kaedahnya berbeza tetapi prinsipnya adalah untuk memastikan produk francais diterima oleh rakan-rakan perniagaan," katanya.

Berita Harian X