Ahad, 4 Disember 2022 | 9:17am
Menteri Dalam Negeri, Datuk Saifuddin Nasution Ismail di Upacara Mengangkat Sumpah bagi Ahli Dewan Negara di Dewan Negara, Blok Utama, Parlimen Malaysia. - Foto ihsan Jabatan Penerangan
Menteri Dalam Negeri, Datuk Saifuddin Nasution Ismail di Upacara Mengangkat Sumpah bagi Ahli Dewan Negara di Dewan Negara, Blok Utama, Parlimen Malaysia. - Foto ihsan Jabatan Penerangan

Saifuddin dedah kisah di belakang tabir terbentuknya kerajaan perpaduan

KUALA LUMPUR: Usaha pembentukan Kerajaan Perpaduan bukan bermula pada tarikh keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diumumkan pada 19 November lalu, sebaliknya digerakkan lebih awal daripada itu.

Perkara itu didedahkan Setiausaha Agung Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, yang menjadi sebahagian daripada watak utama yang turut menyumbang kepada pembentukan kerajaan pasca PRU15 ini.

Menceritakan kisah di belakang tabir bagaimana bermulanya gerakan membentuk kerajaan menerusi pintu rundingan bersama parti atau gabungan di luar PH, katanya beliau bertuah kerana diberi peluang dan peranan seluas-luasnya untuk membina rangkaian politik rentas parti selama aktif dalam PKR, malah Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri turut mendukung pendekatan itu.

Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menyampaikan Titah Diraja pada Istiadat Menghadap dan Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan sempena sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara, hari ini. - BERNAMA
Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menyampaikan Titah Diraja pada Istiadat Menghadap dan Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan sempena sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara, hari ini. - BERNAMA

"Kita sudah lama membaca perubahan landskap politik negara yang tidak memungkinkan sebuah parti atau gabungan membentuk kerajaan sendiri.

"Semua parti atau gabungan adalah potensi rakan untuk diajak berunding. Saya bertuah kerana pandangan jauh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ikut mendukung pendekatan ini (iaitu) pendekatan politik inklusif, meramaikan kawan dan mengurangkan musuh.

"Saya diberi peluang dan peranan seluas-luasnya untuk membina rangkaian politik rentas parti selama aktif dalam KEADILAN," katanya melalui hantaran di Facebook.

Prinsip 'percaya dan hormat' kunci rundingan

Kerajaan Perpaduan dibentuk atas saranan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selepas tiada mana-mana parti atau gabungan politik berjaya mencapai majoriti mudah untuk membentuk kerajaan di peringkat Persekutuan selepas PRU15.

Kerajaan Perpaduan diterajui Anwar sebagai Perdana Menteri dianggotai PH, Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) serta beberapa parti lain.

Mengulas lanjut, Saifuddin berkata atas dasar 'percaya dan hormat' hubungan sesama pimpinan dalam PH cukup akrab dengan masing-masing saling memahami gerak politik satu sama lain.

"Hubungan peribadi sekian lama dengan pimpinan BN pula khususnya UMNO, MIC dan MCA memudahkan saya berunding dan berbincang. Ahmad Zahid Hamidi (Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi), Wee Ka Siong (Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong) dan Tan Sri Vicky (Presiden MIC, Tan Sri S A Vigneswaran) dan Saravanan (Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri M Saravanan) rakan dekat sejak puluhan tahun.

"Rakan dari Sarawak Joseph Salang (Presiden Parti Rakyat Sarawak, Datuk Joseph Salang Gandum); Alex Linggi (Setiausaha Agung GPS, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi); Tiong (Ahli Parlimen Bintulu, Datuk Seri Tiong King Sing); Ibrahim Baki (Ahli Parlimen Satok, Datuk Ibrahim Baki) dan Wan Junaidi (bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Parlimen dan Undang-Undang, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar) antara beberapa nama amat mudah untuk diajak berbicara.

"Shafie Apdal (Presiden WARISAN, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal); Darell Leiking (Datuk Darell Leiking) dan Hajiji (Ketua Menteri Sabah merangkap Pengerusi GRS, Datuk Seri Hajiji Noor) dari Sabah juga kalangan teman yang ikut mendokong," katanya.

Gerakan rundingan pasca PRU15

Mengulas gerakan sejurus keputusan PRU15 diumumkan pula, beliau berkata memandangkan tiada parti memperoleh majoriti, pimpinan PH membuat ketetapan segera berunding dengan parti lain.

Beliau mengakui, menjadi pembangkang bukannya satu pilihan kerana PH mesti menjadi kerajaan dengan Anwar diletakkan sebagai Perdana Menteri.

"Bermula dari situ, saya diarah mengatur gerak mendekati watak utama parti bukan PH yang memenangi sejumlah kerusi untuk diajak ikut serta.

"Ternyata langkah diatur kali ini menjadi jauh lebih mudah tatkala idea Kerajaan Perpaduan disyorkan tepat pada masanya oleh Yang di-Pertuan Agong," katanya.

Mengambil kira rentetan berlaku, Saifuddin mengakui pendekatan politik terbuka yang sentiasa diamalkan menjadi kunci kepada kejayaan pembentukan Kerajaan Perpaduan diterajui Anwar.

"Politik itu dinamik, justeru pendekatan politik juga harus fleksibel

"Hormat kawan dan lawan kerana kita tidak tahu bila kita akan saling memerlukan, selain bersabar kerana politik suatu 'marathon' yang lambat untuk mencapai destinasinya," katanya.

Berita Harian X