Sabtu, 3 Disember 2022 | 7:27am
Foto hiasan NSTP
Foto hiasan NSTP

PRU15: 319 polis pilih wakil rakyat Parlimen Padang Serai, DUN Tioman kali kedua

KUALA LUMPUR: Seramai 319 anggota polis yang berdaftar sebagai pengundi awal bagi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) Parlimen Padang Serai, Kedah dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman, Pahang akan mengundi untuk memilih wakil rakyat hari ini.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), ia membabitkan 76 anggota polis yang akan menunaikan tanggungjawab mengundi di Dewan Serbaguna, Ibu Pejabat Polis Daerah Kulim, mulai 8 pagi hingga 2 petang bagi Parlimen Padang Serai.

Bagi DUN Tioman pula, 243 anggota polis akan mengundi di Bilik Rehat Ibu Pejabat Polis Daerah Rompin dari 8 pagi hingga 5 petang dan di Bilik Maklumat Balai Polis Tekek Pulau Tioman, bermula 8 pagi hingga 12 tengah hari.

Anggota keselamatan itu sudah mengundi pada 15 November lepas namun PRU15 di kedua-dua kawasan itu ditangguhkan kepada 7 Disember, berikutan kematian calon yang telah disahkan bertanding iaitu M Karupaiya dari Pakatan Harapan (PH) bagi Parlimen Padang Serai dan Md Yunus Ramli mewakili Perikatan Nasional (PN) di DUN Tioman.

Karupaiya, 69, meninggal dunia pada 16 November lepas, dipercayai akibat serangan jantung dan komplikasi kesihatan manakala Md Yunus, 61, disahkan meninggal dunia beberapa jam sebelum proses pengundian PRU15, pada 19 November lepas.

Proses penamaan calon bagi Parlimen dan DUN itu berlangsung pada 24 November lepas diikuti pengundian awal hari ini dan 7 Disember ini ditetapkan sebagai hari pengundian.

Semalam, SPR memaklumkan penandaan dakwat pilihan raya akan dibuat pada jari kelingking tangan kiri bagi pengundi yang hadir pada hari mengundi awal dan proses pengundian akan disiarkan secara langsung menerusi Facebook SPR di beberapa pusat mengundi awal yang terpilih.

Pengiraan kertas undi awal tidak akan dibuat pada hari ini, sebaliknya kesemua peti undi itu akan disimpan di lokap balai polis untuk jagaan selamat dan pengiraan hanya akan dibuat pada 7 Disember, bermula 4 petang di tempat pengiraan undi yang ditetapkan SPR.

Parlimen Padang Serai menyaksikan pertembungan enam penjuru antara calon PH, Dr Mohamad Sofee Razak, Datuk Azman Nasrudin (PN), Datuk C Sivaraj (Barisan Nasional, BN), Hamzah Abd Rahman (PEJUANG), Sreanandha Rao (Bebas) dan Mohd Bakhri Hashim (WARISAN).

Bagaimanapun, malam tadi Pengerusi BN, Kedah Datuk Seri Jamil Khir Baharom, mengumumkan parti itu bersetuju memberi laluan kepada PH di kerusi berkenaan.

Terdahulu, WARISAN turut mengumumkan tidak mengambil bahagian dalam pilihan raya berkenaan, namun logo WARISAN masih tersenarai dalam kertas undi, kerana sudah didaftarkan sebagai antara parti yang bertanding.

DUN Tioman pula membabitkan saingan lima penjuru antara calon PN, Nor Idayu Hashim, Datuk Seri Mohd Johari Hussain (BN), Osman A Bakar (PEJUANG) dan Sulaiman Bakar (Bebas) walaupun calon PH, Mohd Fadzli Mohd Ramly mengumumkan untuk menarik diri kerana logo PH masih tersenarai dalam kertas undi.

Keputusan PRU15 pada 19 November lepas menyaksikan PH memperoleh 82 kerusi Parlimen, PN (73), BN (30), Gabungan Parti Sarawak (23), Gabungan Rakyat Sabah (enam), WARISAN (tiga), Bebas (dua) serta Parti Bangsa Malaysia dan Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat masing-masing satu kerusi. – BERNAMA

Berita Harian X