Rabu, 30 November 2022 | 11:21pm
Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Johor, Datuk Mohd Jafni Md Shukor (dua dari kanan) meninjau kediaman dan premis yang rosak akibat ribut, petang tadi. - Foto NSTP/OMAR AHMAD
Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Johor, Datuk Mohd Jafni Md Shukor (dua dari kanan) meninjau kediaman dan premis yang rosak akibat ribut, petang tadi. - Foto NSTP/OMAR AHMAD

Lebih 60 rumah terjejas ribut di Johor Bahru, Iskandar Puteri

JOHOR BAHRU: Lebih 60 premis kediaman rosak dalam kejadian ribut, angin kencang dan hujan lebat di kawasan Johor Bahru dan Iskandar Puteri, di sini, petang tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Johor, Datuk Mohd Jafni Md Shukor, berkata ia membabitkan 20 buah rumah di Kampung Pasir, 21 unit rumah di Taman Tun Aminah dan 19 unit flat Pekaka di Perling.

Katanya, kebanyakan premis rosak di bahagian bumbung akibat diterbangkan angin.

"Banyak premis yang mengalami kerosakan di bahagian bumbung akibat ribut dan hujan lebat kira-kira jam 3.30 petang tadi.

"Di Batu 3, Kampung Pasir, di sini pun ada sebuah pusat jualan kereta, yang mana bumbungnya terbuka habis. Kita akan lihat sama ada mereka ada kelulusan permit sementara. Kalau ada permit sementara, insurans boleh lindungi kerosakan itu, tetapi jika tiada kita (kerajaan negeri) akan lihat apa yang boleh dibantu.

"Penduduk yang terjejas perlu membuat laporan polis dan menyenaraikan segala kerosakan yang dialami sebelum merujuk kepada ketua kampung serta penghulu bagi tindakan lanjut.

"Akan ada mesyuarat di peringkat bencana daerah untuk melihat kos yang terbabit," katanya selepas melawat rumah penduduk terjejas di Kampung Pasir, di sini, hari ini.

Mohd Jafni berkata, kerajaan negeri juga akan membantu penduduk terjejas menerusi tabung bencana negeri.

"Bagi rumah flat, mungkin boleh guna tabung bencana untuk baiki kerosakan segera. Biasanya di peringkat Pegawai Daerah, boleh gunakan tabung itu juga," katanya.

Selain itu, katanya, Skuad Kilat Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) dan Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) bertindak pantas membantu membersihkan rumah penduduk.

Berita Harian X