Selasa, 29 November 2022 | 2:50pm
Anthony Loke ketika ditemui di perkarangan DUN Negeri Sembilan di Seremban hari ini. - NSTP/Mohd Amin Jalil
Anthony Loke ketika ditemui di perkarangan DUN Negeri Sembilan di Seremban hari ini. - NSTP/Mohd Amin Jalil

PAS cuba melaga-lagakan pemimpin PH

SEREMBAN: DAP menyifatkan kenyataan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang, yang mendakwa parti itu menyebar dan mempromosikan Islamofobia sebagai cubaan untuk melaga-lagakan kepemimpinan Pakatan Harapan (PH) dalam membentuk Kerajaan Perpaduan.

Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke, berkata buat masa ini, DAP mengambil pendirian bersabar, namun akan membuat penjelasan mengenai tuduhan yang dilemparkan pemimpin utama PAS itu.

"Kenyataan beliau (Tan Sri Abdul Hadi Awang) itu memang dilihat cuba melaga-lagakan DAP, PH.

"Kena bersabar, akan buat penjelasan dan kalau ada apa-apa perkara yang kami rasakan fitnah, kami akan buat laporan polis," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menghadiri Persidangan Keempat (Belanjawan) Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan Yang Ke-14, di sini, hari ini.

Semalam, Abdul Hadi, yang juga Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) menerusi satu kenyataan mendakwa, DAP bersikap melampau dan cuba menipu dengan menampilkan ahli, calon dan pemimpin Melayu Islam, namun tidak boleh menghalalkan ideologinya yang bercanggah dengan Islam.

Ahli Parlimen Marang itu juga mendakwa, DAP sebenarnya menyebarkan fahaman Islamofobia terhadap golongan Bumiputera bukan Islam walaupun pemimpin parti itu pernah memohon maaf terhadap kesilapan lalu.

Sementara itu, Loke, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chennah berkata, setakat ini, tiada perbincangan secara terperinci dilakukan di peringkat Pakatan Harapan (PH) mengenai pembentukan Kabinet.

"Setakat ini, belum dibincangkan secara terperinci di peringkat PH. Perdana Menteri kena bincang dengan parti berlainan, gabungan lain khususnya Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan itu tidak membabitkan saya.

"(Di peringkat PH) dibincangkan secara am sahaja, Perdana Menteri akan minta setiap ketua parti untuk bincang apabila beliau bersedia, sebab sekarang ini beliau dengar pandangan dahulu.

"(Mengenai portfolio kementerian) memang ada perbincangan, tetapi itu memang (kuasa) prerogatif Perdana Menteri untuk tentukan anggota Jemaah Menteri," katanya.

Berita Harian X