Jumaat, 25 November 2022 | 12:11pm
Anwar bergambar bersama pegawai tinggi kerajaan di Pejabat Perdana Menteri, hari ini. - Foto AFP
Anwar bergambar bersama pegawai tinggi kerajaan di Pejabat Perdana Menteri, hari ini. - Foto AFP

Malaysia mahu jalin kerjasama rapat dengan India - Perdana Menteri

KUALA LUMPUR: Malaysia berharap dapat menjalin kerjasama rapat dan mengukuhkan hubungan dengan India, memandangkan negara itu rakan kongsi penting.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata demikian dalam ciapannya hari ini menjawab dan mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri India, Narendra Modi yang mengucapkan tahniah kepada beliau atas pelantikannya sebagai Perdana Menteri ke-10, Khamis.

"Thank you PM@narendramodi, India is an important partner for Malaysia. I'm looking forward to working closely with you to strengthen ties and cooperation in various areas including trade investment and culture (Terima kasih PM@narendramodi, India rakan kongsi penting bagi Malaysia. Saya berharap dapat bekerjasama rapat dengan anda untuk mengukuhkan hubungan dan kerjasama dalam pelbagai bidang, termasuk pelaburan perdagangan dan budaya)," kata Anwar dalam ciapannya di Twitter.

Terdahulu Modi dalam ciapannya mengucapkan tahniah kepada Anwar atas pelantikannya dan menyatakan minatnya untuk meningkatkan perkongsian strategik India-Malaysia.

"Congratulations Dato' Seri @anwaribrahim on your election as the Prime Minister of Malaysia. I look forward to working closely together to further strengthen India-Malaysia Enhanced Strategic Partnership (Tahniah Dato' Seri @anwaribrahim atas pemilihan anda sebagai Perdana Menteri Malaysia. Saya berharap dapat bekerjasama rapat untuk mengukuhkan lagi Perkongsian Strategik Dipertingkat India-Malaysia," kata Modi.

Pada Khamis, Anwar, 75, mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri ke-10 di hadapan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara di sini. – BERNAMA

Berita Harian X