Jumaat, 25 November 2022 | 11:27am
Anwar memulakan tugas sebagai perdana menteri, hari ini. - Foto EPA
Anwar memulakan tugas sebagai perdana menteri, hari ini. - Foto EPA

India, Pakistan, Afghanistan ucap tahniah

NEW DELHI: India dan Pakistan menyuarakan harapan untuk mengukuhkan lagi hubungan dengan Malaysia di bawah kepimpinan Perdana Menteri yang baharu dilantik Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya berharap dapat bekerjasama rapat untuk mengukuhkan lagi Perkongsian Strategik India-Malaysia yang Dipertingkatkan," kata Perdana Menteri India, Narendra Modi dalam perutusan tahniah pada Khamis.

Perdana Menteri, Pakistan Shehbaz Sharif menerusi Twitter turut mengucapkan tahniah kepada Anwar.

"Saya berharap dapat bekerjasama rapat dengan beliau untuk mengeratkan lagi hubungan yang sudah lama terjalin di antara kedua-dua negara," kata Shehbaz.

Kerajaan sementara Afghanistan turut mengucapkan tahniah dan selamat menjalankan tugas kepada Anwar.

"Afghanistan dan Malaysia, negara Islam yang menjalinkan hubungan persahabatan sejak 1957. Malaysia mempunyai kedudukan istimewa dalam dasar luar IEA (Emiriah Islam Afghanistan) dan kami bersedia untuk bekerjasama dengan kerajaan baharu dalam beberapa bidang," menurut Kementerian Hal Ehwal Luar.

Sementara itu, Anwar menerusi Twitternya mengucapkan terima kasih kepada Modi atas perutusan tahniahnya dan menurut beliau India ialah rakan kongsi penting bagi Malaysia.

"Saya berharap dapat bekerjasama rapat dengan anda untuk mengukuhkan hubungan dan kerjasama dalam pelbagai bidang termasuk perdagangan, pelaburan dan budaya," kata beliau.

Anwar dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 pada Khamis. – BERNAMA

Berita Harian X