Khamis, 24 November 2022 | 10:04am
Azalina Othman Said
Azalina Othman Said

'Sertai Kerajaan Perpaduan bukan bermakna jual prinsip' - Azalina

KUALA LUMPUR: Langkah menjadi sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan, tidak bermakna perlu menjual prinsip dan dasar sesebuah parti, kata Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said

Azalina berkata, sebaliknya mereka boleh bersetuju dengan manifesto bersama untuk memasukkan seluas mungkin janji parti masing-masing di dalam manifesto berkenaan.

"Ini membolehkan parti-parti berkenaan mengekalkan prinsip dan dasar masing-masing serta memastikan pengundi tidak rasa tertipu.

"Pembentukan kerajaan yang merangkumi parti dan gabungan berbeza boleh dilihat sebagai gabungan besar dan disifatkan 'Gabungan-Pasca PRU15'," katanya menerusi Twitter.

Selasa lalu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, mencadangkan Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) membentuk Kerajaan Perpaduan demi negara dan rakyat.

Seri Paduka juga menitahkan 30 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) menjadi sebahagian kerajaan baharu itu.

Azalina yang juga Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, berkata ada beberapa varian perpaduan politik lain, antaranya kerajaan majoriti kuat dengan pembangkang bertanggungjawab atau kerajaan minoriti.

"Kini terpulang kepada parti politik untuk mengenepikan agenda peribadi dan perbezaan demi mengutamakan rakyat, sekali gus sebagai tanda penghormatan kepada titah Yang di-Pertuan Agong.

"Seri Paduka telah menitahkan segera menyelesaikan krisis politik yang menyebabkan Parlimen tergantung dengan penubuhan kerajaan perpaduan," katanya.

Beliau juga menjunjung kasih kepada Yang di-Pertuan Agong atas titah penyelesaian itu yang jelas mendahulukan rakyat dan menggalakkan kerjasama antarabangsa, agama dan daerah.

Berita Harian X