Khamis, 24 November 2022 | 8:20am
Gambar hiasan - NSTP/FAIZ ANUAR
Gambar hiasan - NSTP/FAIZ ANUAR

PRU15: Calon sah bertanding Parlimen Padang Serai, DUN Tioman diketahui hari ini

KUALA LUMPUR: Proses penamaan calon bagi kerusi Parlimen Padang Serai, Kedah, dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman, Pahang, sempena Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), diadakan semula pada hari ini.

PRU15 di kedua-dua kawasan itu ditangguhkan berikutan kematian calon yang telah disahkan bertanding sebelum ini, iaitu M Karupaiya daripada Pakatan Harapan (PH) bagi Parlimen Padang Serai, dan Md Yunus Ramli mewakili Perikatan Nasional (PN) untuk DUN Tioman.

Calon sah dinamakan bagi kedua-dua kerusi berkenaan pada 5 November lalu turut dikehendaki hadir ke pusat penamaan calon untuk tujuan cabutan undi dalam menentukan giliran pada kertas undi, manakala calon baharu pula boleh menyerahkan kertas penamaan calon kepada Pegawai Pengurus Pilihan Raya mengikut tempoh ditetapkan.

Bakal calon bagi Parlimen Padang Serai boleh menyerahkan kertas penamaan calon mulai jam 9 hingga 10 pagi kepada Pegawai Pengurus di Dewan Kompleks Sukan Kulim Hi-Tech. Bagi DUN Tioman adalah di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah, Rompin.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian pada 7 Disember depan dan pengundian awal 3 Disember, dengan tempoh berkempen selama 13 hari hingga jam 11.59 malam 6 Disember bermula selepas pengisytiharan calon yang bertanding.

Karupaiya, 69, meninggal dunia pada 16 November lalu dipercayai akibat serangan jantung dan komplikasi kesihatan, manakala Md Yunus, 61, pula disahkan meninggal dunia beberapa jam sebelum proses pengundian bermula pada Sabtu lalu.

Karupaiya sepatutnya menghadapi saingan enam penjuru menentang lima lagi calon, iaitu Hamzah Abd Rahman (PEJUANG-Putra), Datuk C Sivaraajh (BN-MIC), Mohd Bakhri Hashim (WARISAN), Datuk Azman Nasrudin (PN-BERSATU) dan Sreanandha Rao (Bebas) pada PRU15.

PRU15 bagi DUN Tioman pula sepatutnya menyaksikan pertembungan lima penjuru antara Md Yunus dengan Sulaiman Bakar (Bebas), Osman A Bakar (PEJUANG), Mohd Fadzli Mohd Ramly (PH-AMANAH) dan Datuk Seri Mohd Johari Hussain (BN-UMNO). – BERNAMA

Berita Harian X